Kiszka ziemniaczana z grilla

Ocena:

4.47 (148)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kiszka ziemniaczana z grilla smakuje wyśmienicie, a z wyglądu przypomina kiełbasę. Wykonamy ją w kilka minut. Wystarczy, że pokryjemy ją olejem, a następnie zawiniemy w folię do żywności i wrzucimy na rozgrzany ruszt. Jeśli chcemy podkręcić jej smak, można ją dodatkowo obłożyć cebulą pokrojoną w piórka. Kiszkę ziemniaczaną najczęściej podajemy w towarzystwie wyrazistych dodatków, np. kiszonej kapusty i chrzanu.

Składniki:

  • kiszka ziemniaczana  100 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Kiszka ziemniaczana z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozgrzewamy grill.

  • Krok 2:

    Kiszka ziemniaczana: smarujemy ją olejem. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie układamy ją na kawałku folii aluminiowej i zawijamy.

  • Krok 3:

    Grillowanie: na ruszt wykładamy zawiniętą w folię kiszkę. Smażymy ją ok. 15 minut.

  • Krok 4:

    Podanie: kiszkę ziemniaczaną z grilla wykładamy na talerz i serwujemy z dodatkiem kiszonej kapusty.

Porady

  • Kiszka ziemniaczana z grilla odznacza się wyjątkowo delikatną skórką. W związku z tym nie polecamy układać jej, tak jak większość kiełbas, bezpośrednio na ruszcie. Najlepiej zawinąć ją w folię aluminiową bądź smażyć na specjalnej tacce.
  • Jeśli chcemy, możemy wymieszać kiszkę z cebulą, a następnie zawinąć składniki w folię. Warzywo należy wcześniej obrać i pokroić w piórka.
  • Pamiętajmy, żeby przed smażeniem kiszki, dokładnie pokryć ją olejem lub smalcem. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że potrawa nie popęka podczas grillowania. Niektórzy dodatkowo nakłuwają kiszkę za pomocą wykałaczki bądź igły.
  • Kiszkę ziemniaczaną możemy również usmażyć na specjalnej patelni grillowej. W takiej sytuacji nie musimy zawijać tej ziemniaczanej potrawy w folię aluminiową – wystarczy, że pokryjemy ją wcześniej tłuszczem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kiszka ziemniaczana z grilla – z czym ją podać?

Kiszka ziemniaczana to świetna alternatywa dla zwykłej kiełbasy. Rewelacyjnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Warto podać ją wtedy z dodatkiem:

  • kapusty kiszonej – jest nie tylko zdrowa, ale również wyjątkowo smaczna. Niektórzy grillują ją z kiszką. Wystarczy, że zawiniemy oba produkty w folię do żywności i całość wrzucimy na gorący ruszt,
  • pieczywa – fantastycznie sprawdzi się tutaj zwykła kromka chleba, ale także bułka i bagietka,
  • ziemniaków – możemy je upiec, ugotować, a nawet usmażyć. Niezależnie od tego jak przygotujemy te warzywa, będą one bardzo dobrze smakować w połączeniu z kiszką,
  • ogórka kiszonego – to świetna alternatywa dla kiszonej kapusty. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastąpić go również ogórkiem konserwowym,
  • sałatki – warto przygotować je na bazie świeżych warzyw. Wystarczy połączyć pokrojone ogórki, pomidory, cebulę oraz paprykę. Sałatka w takim wydaniu wzbogaci smak oraz wartość odżywczą naszego dania,
  • sosów – podobnie jak w przypadku kiełbasy, kiszka ziemniaczana wspaniale komponuje się z dodatkiem sosów pomidorowych, czosnkowych bądź zwykłej musztardy.

Kiszka ziemniaczana z grilla – czym ją doprawić?

Przed wrzuceniem kiszki na ruszt, warto doprawić ją solą oraz pieprzem. Jeśli jednak zależy nam na tym, żeby potrawa odznaczała się głębokim aromatem, polecamy posypać ją dodatkowo:

  • wędzoną papryką – możemy wybrać słodką lub ostrą. Jej dodatek nada potrawie charakterystycznego dymnego zapachu,
  • tymiankiem – zazwyczaj wybieramy suszony. Jednak równie dobrze sprawdzi się ten świeży. Gałązkę tymianku układamy na folii z kiszką i całość zawijamy,
  • chili – to świetna propozycja dla wszystkich fanów ostrych smaków,
  • rozmarynem – podobnie jak z tymiankiem, możemy dodać go w postaci suszonej lub świeżej. Zioło odznacza się wyjątkowo intensywnym aromatem. W związku z tym wystarczy użyć go w niewielkiej ilości.

Kiszka ziemniaczana – jak ją zrobić?

Kiszkę ziemniaczaną z powodzeniem zrobimy samemu w domu. Wystarczy tylko dokładnie wykonać kilka czynności w odpowiedniej kolejności. Na początku kroimy cebulę oraz boczek w drobną kostkę. Następnie podsmażamy składniki na oleju lub smalcu, aż nabiorą złotego koloru. W międzyczasie obieramy ziemniaki oraz ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy niewielką ilość mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Oczyszczone jelita nadziewamy farszem. Gotowe kiszki możemy upiec, ugotować albo usmażyć. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne