Ciasto tulipan

Ocena:

4.44 (173)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Ciasto tulipan to pyszny i łatwy do przygotowania wypiek, który doskonale sprawdzi się na Wielkanoc. Kolorowa babka składa się z czterech warstw – jasnej, malinowej, kakaowej i makowej. Wylewamy je po kolei do formy na keksówkę. W efekcie – puszyste ciasto w środku przypomina rozkwitający kwiat. Dodatkowo można je oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową. Babka tulipan świetnie smakuje do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • jajka  7 szt.

  • cukier  300 g

  • mąka pszenna  330 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • olej rzepakowy  150 ml

  • kisiel  38 g

  • mak  70 g

Ciasto tulipan - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piana z białek: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach.

  • Krok 2:

    Składniki sypkie: 300 g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 3:

    Łączenie składników: do piany z białek dodajemy naprzemiennie mąkę z proszkiem i olej (po łyżce), miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto przelewamy do czterech misek, dzieląc je na równe części.

  • Krok 4:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, blachę keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 5:

    Masa jasna: do pierwszej miski z ciastem dodajemy 30 g mąki i 3 żółtka, mieszamy przelewamy masę do przygotowanej keksówki.

  • Krok 6:

    Masa malinowa: do drugiej miski z ciastem dodajemy kisiel w proszku i 2 żółtka, mieszamy i wylewamy na pierwszą warstwę w keksówce.

  • Krok 7:

    Masa kakaowa: do kolejnej miski z ciastem dodajemy 2 żółtka i kakao, mieszamy i przekładamy do keksówki, tworząc trzecią warstwę ciasta.

  • Krok 8:

    Masa makowa: do ostatniej miski dodajemy mak, mieszamy i wykładamy na wierzch ciasta.

  • Krok 9:

    Pieczenie: ciasto tulipan wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 65 min. Po tym czasie odstawiamy z formie do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z blaszki na kratkę.

  • Krok 10:

    Podawanie: przestudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem.

Porady

  • Papier do pieczenia możemy zgnieść w kulę i rozprostować – wtedy łatwiej będzie wyłożyć nim blachę.
  • Formę do ciasta możemy także posmarować masłem i obsypać bułką tartą.
  • Kolejność warstw w cieście można zmieniać według własnych upodobań.
  • Do warstwy czerwonej dodajemy kisiel bez cukru. Może być także o smaku truskawkowym lub wiśniowym.
  • Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Jeśli po nakłuciu patyczek jest suchy to znak, że ciasto tulipan jest już gotowe.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto tulipan z galaretką

Kolorowe ciasto możemy przygotować także w dużej blasze – kwadratowej, prostokątnej lub tortownicy, a następnie podzielić je na dwa blaty. Przekładamy je masą śmietanową z galaretką:

  • galaretki o dowolnym smaku rozpuszczamy w gorącej wodzie, jednak w mniejszej ilości niż jest to podane na opakowaniu (zamiast 500 ml – 300 ml wody). Odstawiamy do ostygnięcia,
  • ubijamy śmietanę kremówkę, a gdy jest już gęsta, dodajemy tężejącą galaretkę.

Na wierzch ciasta możemy położyć kolejną warstwę galaretki.

Ciasto tulipan – dekoracja

Wypiek możemy ozdobić także:

  • polewą czekoladową – z mlecznej, deserowej lub białej czekolady,
  • lukrem – z soku z cytryny i cukru pudru,
  • kandyzowaną skórką pomarańczy – nakładamy ją na niezastygnięty lukier lub polewę,
  • mielonymi orzechami, płatkami, migdałów lub wiórkami kokosowymi – nimi również posypujemy ciasto na niezastygniętą polewę.

Ciasto warstwowe tulipan można również upiec w formie na babkę wielkanocną.

Ciasto tulipan – dodatki:

Do kolorowych mas możemy dodać:

  • drobno pokrojoną czekoladę – np. do warstwy kakaowej,
  • wiórki kokosowe – do jasnej,
  • mielone orzechy lub bakalie – do makowej masy.

Ciasto tulipan można także przełożyć dżemem – truskawkowym, gruszkowym lub konfiturą z wiśni. Każdy dodatek warto zrobić samodzielnie (np. z przepisu na dżem truskawkowy, dżem gruszkowy lub dżem z mirabelek).

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne