iStock
3.25 (8)
Ramen z kurczakiem to niezwykle popularna japońska zupa, która podbiła kulinarny świat. Przygotowanie jej jest niezwykle proste, gdyż jest to po prostu esencjonalny rosół, makaron i odpowiednie dodatki. I to one nadają daniu wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ramen z kurczakiem to idealna propozycja na pożywny, rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Polecamy nasz przepis na azjatycką zupę.
pałki z kurczaka 6 szt.
cebula 2 szt.
marchewka 1 szt.
pietruszka 1 szt.
por 0.5 szt.
trawa cytrynowa 1 szt.
czosnek 2 ząbki
anyż 2 szt.
płatki chili 3 g
sól 7 g
pieprz 5 g
makaron ramen 200 g
sos sojowy 50 ml
miso 30 g
grzyby shitake 30 g
kafir 5 szt.
filet z kurczaka 200 g
pieczarki 5 szt.
jajka kurze 2 szt.
olej 30 ml
kiełki 20 g
woda 1500 ml
Przygotowanie składników: obieramy marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz por. Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Z trawy cytrynowej zdejmujemy brzydkie liście i przy pomocy noża zgniatamy ją.
Bulion: skrzydełka zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Dorzucamy warzywa do garnka. Dokładamy pozostałe składniki na bulion: anyż, chili, grzyby shiitake, liście kaffiru, sos sojowy oraz pastę miso, a także trawę cytrynową. Całość gotujemy 1 godzinę. Przecedzamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, zostawiając po szczypcie tych przypraw.
Filet z kurczaka: mięso nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka z obu stron na złoty kolor. Filet odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy w plastry.
Pieczarki: obieramy je, kroimy w cienkie plasterki i smażymy na patelni, na której przygotowywaliśmy kurczaka. Pieczarki powinny mieć intensywny brązowy kolor.
Jajka: gotujemy na półtwardo ok. 4,5 minuty. Studzimy lekko i obieramy, a następnie kroimy na pół.
Makaron: przygotowujemy go wg instrukcji na opakowaniu.
Wykończenie ramenu z kurczaka: do misek wykładamy makaron, kurczaka, pieczarki, jajka. Wlewamy bulion. Ramen z kurczakiem posypujemy sezamem oraz ulubionymi kiełkami.
Porady
- Przygotowanie zupy ramen wbrew powszechnej opinii nie jest drogie, a składniki są ogólnie dostępne, nie ma konieczności kupowania ich w specjalistycznym sklepie.
- Do dania możemy użyć różne azjatyckie makarony, np. ramen, udon, soba.
- Dużą zaletą zupy jest swobodny wybór dodatków. Japoński rosół za każdym razem może mieć inne składniki, np. krewetki lub rybę. Do wersji wegetariańskiej czy wegańskiej pasuje: kapusta pak choi, glony wakame, rzepa, kalarepa, szczypiorek, kolendra itp.
- Bulion do ramenu możemy ugotować dzień wcześniej, a w dniu podania podgrzać i uzupełnić o dodatki.
- Do ramenu możemy dodać obranego ze skóry i pokrojonego skrzydełka kurczaka, na których gotowaliśmy bulion.
- Zupę posypujemy ulubionymi kiełkami lub drobno pokrojonym szczypiorkiem. Możemy też dodać plasterki papryczki chili.