Kiszka ziemniaczana

Ocena:

4.29 (219)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Kiszka ziemniaczana to potrawa popularna w kuchni podlaskiej, składająca się ze startych ziemniaków, cebuli i skwarek. Wszystko to nakłada się do jelita wieprzowego i zapieka lub gotuje. Bywa też nazywana kiszką kartoflaną lub kaszanką ziemniaczaną. Masa jest bardzo podobna jak na placki ziemniaczane i na babkę ziemniaczaną - kartoflak. Ten prawdziwy przysmak warto chociaż raz przyrządzić we własnej kuchni. Kiszka ziemniaczana to tanie, sycące i bardzo smaczne danie, a przepis na nią jest banalnie prosty.

Składniki:

  • ziemniaki  3 kg

  • kiełbasa  30 dag

  • cebula  4 szt.

  • boczek  70 dag

  • czosnek  1 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • jelita wieprzowe  1 szt.

Kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ziemniaki, cebulę i czosnek trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane (malakserem będzie szybciej ), dodajemy sól i pieprz, masa musi być troszkę pikantna.

  • Krok 2:

    Boczek i kiełbasa: kroimy w drobną kostkę i przetapiamy na patelni (odstawiamy do ostudzenia ). Dodajemy do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem i dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Jelita: dokładnie je płuczemy, nakładamy luźno na lejek do nabijania kiełbasy, co jakiś związujemy mocną nicią.

  • Krok 4:

    Gotowanie: do garnka wlewamy wodę, nie solimy, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy surową kiszę ziemniaczaną, gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut. Gotową kiszkę najlepiej podawać dobrze podsmażoną na na patelni.

Porady

  • Podstawowy przepis bazuje na dodatku boczku, koniecznie wędzonego, czasami dodaje się też odrobinę tłuszczu wieprzowego.
  • Do masy na kiszę ziemniaczaną można dodać, oprócz boczku i kiełbasy, kawałki mięsa wieprzowego. Często dosypuje się również trochę mąki i wbija jajko.
  • Kiszka ziemniaczana będzie jeszcze lepsza i intensywniejsza w smaku, jeśli cebulę pokroimy w kostkę i podsmażymy na patelni razem z boczkiem.
  • W czasie nadziewania jelit możemy zdecydować o długości kiełbasek, możemy też zrobić jedną długą kiszkę.
  • Zaletą tego dania jest to, że można ją gotować, smażyć na patelni, piec w piekarniku, a nawet grillować. Można też pójść o krok dalej - ugotowaną kiszkę można pokroić w plastry i usmażyć, w ten sposób powstaną przyjemnie chrupiące kąski.

Polecamy też dokładny przepis na: kiszę ziemniaczaną z grilla, podawaną z kapustą kiszoną.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kiszka ziemniaczana - przepis na udane danie

Składa się z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Przepis na kiszkę ziemniaczaną nie jest skomplikowany, a najtrudniejszą jego częścią jest nadziewanie jelit ziemniaczanym farszem tak, żeby nie popękały.

Jak zrobić dobrą kiszkę ziemniaczaną? Należy tylko zetrzeć ziemniaki z cebulką i dodać do nich podsmażone mięso. Taką masę wystarczy już tylko doprawić i można nadziewać nią kiszki. Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę:

  • Przed smażeniem lub grillowaniem najlepiej jest ją nakłuć w kilku miejscach, inaczej może popękać w niekontrolowany sposób.
  • Kiszę ziemniaczaną z piekarnika warto wcześniej przesmarować olejem, nie wysuszy się nadmiernie i ładnie się zrumieni.
  • Najlepsze do jej zrobienia będą ziemniaki z odmian uniwersalnych, mają dość zwartą strukturę. Warto szukać odmian, irga, irys, fresco, jelly, gala, arielle, bellarosa.
  • W razie potrzeby do masy można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, która ją przyjemnie zagęści. Tę samą rolę może pełnić też kasza manna.
  • Jeśli lubimy wyraziste smaki, to do farszu możemy dosypać jeszcze majeranek. Sprawdzą się też wszelkie pikantne dodatki, zbliżone profilem smakowym do czarnego pieprzu.

Ile piec kiszkę ziemniaczaną w piekarniku?

Jak upiec kiszkę ziemniaczaną? Wkładamy ją do blachy wysmarowanej tłuszczem. Nakłuć ją w kilku miejscach widelcem, zapobiegnie to rozerwaniu się kiszki podczas obróbki termicznej. Na wierzchu warto też ułożyć trochę smalcu, żeby nie wyschła podczas pieczenia. Blachę z kiszką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Ile piec kiszkę w piekarniku? Odpowiedni efekt zrumienia uzyskamy mniej więcej po godzinie. Jeśli jednak zauważymy, że zbyt mocna się przypieka, to możemy po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez kolejne 30 minut. Sprawę może też uratować przykrycie kiszki ziemniaczanej folią aluminiową.

Kiszka ziemniaczana - jak podawać?

Na Podlasiu kiszkę ziemniaczaną podaje się z mlekiem. To połączenie, choć może wydawać się nietypowe, doskonale do siebie pasuje. Jeśli nie jesteśmy przekonani do tego połączenia smakowego, to bez problemu możemy postawić na:

  • skwarki - kiszka ziemniaczana z boczkiem lub z podsmażoną słoniną smakuje wybornie,
  • kromkę świeżego pieczywa, koniecznie z dobrej piekarni, a najlepiej domowego,
  • kapustą kiszoną, może być też zasmażana,
  • musem z jabłek, w wersji wytrawnej, np. z chrzanem,
  • frytkami z marchewki, selera lub buraka,
  • klasycznie z musztardą (polecamy przepis na domową musztardę) lub innym ulubionym sosem, np. czosnkowym, aioli, ranczerskim,
  • sałatkę, której składnikiem będzie podsmażona w plastrach kiszka ziemniaczana.

Ile kalorii ma kiszka ziemniaczana?

Czy kiszka ziemniaczana to bomba kaloryczna? To danie, choć wydaje się bardzo kaloryczne, samo w sobie ma niewiele kalorii. To dodatek smażonych skwarek i smalcu podbija jej wartość kaloryczną. Sama kiszka ziemniaczana ma około 190 kalorii w 100 gramach. 

Zobacz też: Smakuj Podlasie – co warto zjeść we wschodnim zakątku Polski

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne