Pieczony kurczak z mięsno-owocowym nadzieniem

Ocena:

4.48 (161)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pieczony kurczak z mięsno-owocowym nadzieniem to danie o wykwintnym wyglądzie na wyjątkowe okazje. Morele i jabłko dodają słodyczy kontrastującej ze smakiem czosnku.

Składniki:

  • boczek wędzony  200 g

  • biała kiełbasa  5 szt.

  • cebula  1 szt.

  • tymianek  2 gałązki

  • suszone morele  12 szt.

  • jabłka  1 szt.

  • bułka tarta  2 łyżki stołowe

  • pomarańcze  1 szt.

  • jajka  1 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • seler naciowy  3 gałązki

  • czosnek  3 ząbki

  • liść laurowy  3 szt.

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • słodka papryka  1 szczypta

  • kurczak  1 szt.

  • cydr  500 ml

  • cytryna  1 szt.

  • natka pietruszki  1 łyżka stołowa

Pieczony kurczak z mięsno-owocowym nadzieniem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wędzony, parzony boczek i obraną ze skóry białą kiełbasę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, następnie wrzucamy je razem na rozgrzaną patelnię. Rumienimy dokładnie, dodajemy połowę małej, posiekanej cebuli, smażymy razem 10 min. Dodajemy listki z tymianku, posiekane morele i twarde i słodkie, obrane i posiekane jabłko oraz cały sok wyciśnięty z pomarańczy. Na koniec dorzucamy bułkę tartą i jajko i rękoma wyrabiamy wszystko na jednolity, mokry farsz.

  • Krok 2:

    W dużej misce mieszamy razem pozostałą cebulę, marchewkę, seler naciowy pokrojony w plasterki, nieobrany i zgnieciony czosnek, liście laurowe, oliwę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Rozkładamy na dnie naczynia do pieczenia kurczaka. Kurczaka porządnie solimy ze wszystkich stron, nadziewamy farszem i układamy na warzywach. Pieczemy w temp. 200°C ok. 1,5 godz.

  • Krok 3:

    Wszystkie warzywa spod spodu przecieramy na purée razem z wytopionym sosem. Dodajemy czubatą łyżkę mąki i stale mieszając, podsmażamy na patelni. Dolewamy cydr lub sok jabłkowy, sok z cytryny do smaku, przez 10 min redukujemy na gęsty, gładki sos. Podajemy go z natką do kurczaka.

Porady

Zamiast cydru możecie wykorzystać naturalny sok jabłkowy. 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tak przygotowane nadzienie możemy potraktować jako klops i upiec obok kurczaka jako dodatek. Alternatywą dla suszonych moreli będzie oczywiście suska sechlońska.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne