Curry z kalafiora / fot. Artur Rogalski Wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska
4.46 (142)
Curry z kalafiora jest niezwykle aromatyczne, dzięki dodatkowi indyjskich przypraw. W połączeniu z pomidorami i papryką staje się pysznym, lekkim daniem obiadowym. To ekonomiczny rodzaj dania na sezon warzywny i na przetwory. Idealne nadaje się do wekowania. Możemy przygotować je latem, gdy kalafior jest tani i cieszyć się nim przez cały rok. Podajemy sprawdzony przepis na warzywne curry.
olej 2 łyżki stołowe
cebula 1 szt.
imbir 1 łyżeczka
czosnek 4 łyżki stołowe
kurkuma 1 łyżeczka
kumin (kmin rzymski) 1 łyżeczka
nasiona kolendry 1 łyżeczka
przyprawa curry 1 łyżka stołowa
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka stołowa
ketchup 1 łyżka stołowa
zielona papryka 1 szt.
żółta papryka 1 szt.
papryka chili 1 szt.
pomidory w puszce 500 g
kalafior 1 szt.
bulion warzywny 125 ml
Cebula i przyprawy: na początek w dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju. Następnie wrzucamy dużą, słodką cebulę pokrojoną w piórka, podsmażamy, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Potem dodajemy do smaku: starty kawałek imbiru wielkości kciuka, posiekany czosnek, kurkumę, kumin, wybrane curry oraz utłuczone ziarenka kolendry i kozieradki. Następnie wszystkie składniki podsmażamy około minuty.
iStock
Papryka i pomidory: potem dokładamy oczyszczoną, pociętą w paski paprykę i chili, gotujemy warzywa aż zmiękną, następnie dorzucamy kawałki mięsistych pomidorów, bez skóry i pestek. Całość oprószamy cukrem.
iStock
Kalafior: dodajemy różyczki na patelnię z warzywami, podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy około 15 minut. Curry z kalafiora przyprawiamy do smaku, balansując smak sokiem z cytryny i ewentualnie keczupem. Podajemy z chlebkiem naan, naturalnym gęstym jogurtem przyprawionym skórką otartą z cytryny i natką kolendry.
Porady
- Warto przygotować większą porcję curry z kalafiora i od razu część zawekować lub podzielić na porcje i zamrozić.
- Przyprawę do curry do kalafiora możemy dodać w formie proszku lub czerwonej pasty.
- Smak curry z kalafiorem możemy podbić, dodając łagodny keczup dobrej jakości lub koncentrat pomidorowy.
- Dzięki dodatkowi zielonej papryczki chili curry z kalafiora jest dość pikantne. Jeśli wolimy łagodniejsze potrawy to znacznie zmniejszmy dodawaną ilość chili i koniecznie usuńmy pestki z papryki.
- W przepisie na curry z kalafiora używamy pomidorów z puszki. W sezonie, zdecydowanie lepszy efekt uzyskamy, używając świeżych, mięsistych okazów – bez skóry i pestek.
- Bardziej sycące będzie curry z kalafiora i ciecierzycy – możemy użyć tej z puszki lub ugotować ją w domu. Dodajemy ją pod koniec duszenia.
Polecamy też przepis na pakorę, czyli kawałki kalafiora smażone w cieście z mąki z ciecierzycy.
Warto wiedzieć, że przepis na curry z kalafiora jest taki, że nie szkodzą mu żadne modyfikacje, a listę składników można wydłużać dowolnie. Najważniejsze są tu przyprawy curry – w proszku lub paście. Jeśli użyjemy pierwszego rodzaju, nasza potrawa będzie w stylu indyjskim, jeśli drugiego – tajskim. Domową suchą mieszankę curry robimy z kuminu, kolendry, pieprzu, chili, kurkumy i mielonego imbiru.
Najlepiej wziąć curry na początek w równych proporcjach i uprażyć na suchej patelni. Później ewentualnie wzmacniać smak, dodając więcej poszczególnych składników lub dodatkowo: cynamon, kozieradkę, gałkę muszkatołową, kardamon, koper włoski, goździki. Na własną pastę curry potrzebujemy: 8 suszonych papryczek chili, 3 łyżeczki białego pieprzu, łyżeczkę nasion kuminu, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 12 ząbków czosnku, szalotkę, po łyżce natki kolendry i startego imbiru, kawałek trawy cytrynowej. Całość ucieramy w moździerzu i doprawiamy do smaku sokiem z limonki i solą.
Tak nazywano dawniej kalafiory, a Cypr to ich „matecznik”. Są źródłem błonnika i fitosteroli obniżających cholesterol. Najzdrowsze są na surowo, jako przekąska lub składnik sałatek. Bardzo pasują do koperku, jajek na twardo, rzodkiewki, ogórków małosolnych, młodych porów, ziemniaków, jabłek, chudej szynki, ryżu i sosów na bazie czosnku z majonezem oraz octu winnego z cukrem/miodem i musztardą.
Najpopularniejsze jest curry z kurczakiem i kalafiorem – z filetem podsmażonym razem z przyprawami. Można spróbować również tego dania z soczystymi udźcami kurczaka lub indyka, karkówką wieprzową lub wołową łopatką. Mięso pokrojone jak na gulasz należy obsmażyć na oleju z cebulą i przyprawami, a potem dorzucić kolejne składniki na curry z kalafiora.
Uwaga! Aby zawekować curry z kalafiora z dodatkiem mięsa, trzeba je pasteryzować przez trzy kolejne dni po około 40 min. Wtedy słoiki można bezpiecznie przechowywać nawet do sześciu miesięcy bez konieczności chłodzenia.
Poza wersją mięsną i wersją z sosem pomidorowym warto zrobić curry z kalafiora z mleczkiem kokosowym. Taki rodzaj będzie miał łagodniejszy smak i będzie bardziej sycące. Dzięki temu dodatkowi uratujemy też zbyt pikantne danie.
Curry z kalafiora z dodatkiem mleka kokosowego będzie bliskie wersji dania z Tajlandii. Egzotyczny smak można wzmocnić dodając posiekane listki świeżej kolendry.
Do curry pasuje również chleb z patelni bez dodatku drożdży.