taki keks świetnie smakuje na ciepło,na zimno oraz z sałatkami czy dipami.
Składniki:
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
kawałek pora
4 plasterki sera żółtego np. Gouda
4 plasterki szynki konserwowej
300 g mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól,pieprz do smaku
150 ml oliwy z oliwek
150 ml mleka
oliwa do duszenia
Keks warzywno-serowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Warzywa oczyścić,paprykę i cukinię pokroić w kostkę a pora w krążki. Poddusić na odrobinie oliwy aż zmiękną. Odstawić do wystygnięcia. Ser i szynkę pokroić na małe kwadraciki.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać jajka,mleko,oliwę,zioła,sól i pieprz. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać warzywa,ser, szynkę i wymieszać.
3. Do blaszki keksowej ( 26x12) wyłożonej papierem do pieczenia ,przełożyć powstałe ciasto.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 45 minut.