keks_warzywno_serowy

Keks warzywno-serowy

Ocena:

4.55 (147)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
taki keks świetnie smakuje na ciepło,na zimno oraz z sałatkami czy dipami.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • kawałek pora
  • 4 plasterki sera żółtego np. Gouda
  • 4 plasterki szynki konserwowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól,pieprz do smaku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml mleka
  • oliwa do duszenia

Keks warzywno-serowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyścić,paprykę i cukinię pokroić w kostkę a pora w krążki. Poddusić na odrobinie oliwy aż zmiękną. Odstawić do wystygnięcia. Ser i szynkę pokroić na małe kwadraciki.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać jajka,mleko,oliwę,zioła,sól i pieprz. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać warzywa,ser, szynkę i wymieszać.
  • 3. Do blaszki keksowej ( 26x12) wyłożonej papierem do pieczenia ,przełożyć powstałe ciasto.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 45 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne