Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Porcja: 240 kcal
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka (po ok. 10 dag)
2 pomarańcze
szklanka kefiru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki oregano
olej
słoik Sosu musztardowego WINIARY
sól, pieprz
Roladki z pomarańczą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety kurczaka umyć, osuszyć, każdy przekroić wzdłuż na dwa kawałki. Każdy kawałek dość cienko rozbić.
Pomarańcze sparzyć, cienko zetrzeć 1–2 łyżeczki skórki. Kefir wymieszać z sokiem z cytryny, startą skórką pomarańczową, oregano, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Polać plastry kurczaka, wstawić na godzinę do lodówki.
Pomarańcze obrać, dokładnie oczyścić z białych błonek, pokroić w półplasterki.
Plastry kurczaka osączyć z marynaty. Na każdym ułożyć półplasterki pomarańczy, zwinąć w ciasną roladkę, spiąć lub zawinąć kuchenną nicią.
Roladki posmarować olejem, ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować 10–15 minut często odwracając. Podawać z sosem musztardowym, grillowaną cukinią i pieczywem.