Chleb na kefirze

Ocena:

4.44 (154)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Chleb na kefirze to smaczny i stosunkowo szybki w przygotowaniu wypiek, który świetnie sprawdzi się dla osób, które dopiero co rozpoczynają swoją przygodę z samodzielnym wypiekaniem pieczywa. Chleb na kefirze to świetna baza do kanapek, a także dodatek do różnych potraw np. do zup, bigosu czy fasolki po bretońsku. Charakteryzuje się on puszystym środkiem i przyjemnie chrupiącą skórką – dzięki kefirowi jest on lekko wilgotny w środku. Warto też wspomnieć, że chleb na kefirze przygotowuje się na drożdżach. Poniżej podajemy prosty przepis na chleb na kefirze, który zawsze się udaje! 

Składniki:

  • mąka pszenna  1 kg

  • woda  375 ml

  • drożdże  50 g

  • kefir  400 g

  • cukier  5 g

  • sól  10 g

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • jajka  1 szt.

Chleb na kefirze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zaczyn: wodę podgrzewamy - powinna być ciepła. Rozpuszczamy w niej świeże drożdże i dokładnie mieszamy z 1 łyżeczką cukru (5g). Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

  • Krok 2:

    Wyrabianie ciasta: do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Dolewamy kefir (warto wcześniej dokładnie wstrząsnąć opakowaniem), oliwę i przygotowane wcześniej drożdże. Zagniatamy na gładkie ciasto lub wyrabiamy w robocie planetarnym z hakiem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1,5h w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. 

  • Krok 3:

    Pieczenie:  wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na podsypanej stolnicy, dzielimy na dwie części i przekładamy do wysmarowanych lekko tłuszczem foremek. Wierzch ciasta smarujemy cienko białkiem za pomocą pędzelka kuchennego. Można w tym momencie również dodać mak, siemię lnianę czy inne dodatki. Ciasto na chleb odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C, przez ok. 60 minut, kontrolując pod koniec stopień zarumienienia skórki.

Porady

  • Chleb na kefirze rekomendujemy przygotować w specjalnie przeznaczonej do tego celu foremce do wypieku chleba. Dobrze sprawdzi się również keksówka. Istotne, by charakteryzowała się ona dość wysokimi brzegami (jej dobre wymiary to 25 × 13 cm). 
  • Jeśli zależy nam na tym, by nasz chleb na kefirze długo pozostał świeży, to dobrym pomysłem jest dodanie do niego odrobiny (ok. 40 g) mąki ziemniaczanej. 
  • Do chleba na kefirze możemy dodać różnego rodzaju nasiona i pestki, w tym m.in. słonecznik, siemię lniane, sezam, mak, kminek, etc. 
  • Przy pieczeniu chleba na kefirze kluczowa jest temperatura. Nie należy zapominać również o wilgotności. Dobrą praktyką jest spryskanie chleba wodą przed włożeniem go do piekarnika. 
  • Jeśli wykorzystujemy suche drożdże zamiast świeżych, to z powodzeniem możemy dodać je bezpośrednio do mąki. 
  • Do przygotowania tego rodzaju domowego pieczywa rekomendujemy mąkę typ 650 lub mąkę tortową 450.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

 

Jaka mąka do wypiekania chleba? 


Jednym z podstawowych elementów wpływających na jakość wypiekanego przez nas pieczywa jest mąka. Chcąc upiec chleb na kefirze, należy wcześniej wyposażyć się w odpowiedni typ mąki, gdyż nie każda dobrze sprawdzi w tym przypadku. Do pieczywa najlepiej sprawdzają się mąki o wysokim typie – 650 wzwyż. Jednakże najczęściej używa się typu 750-850 (taka mąka nazywana jest często chlebową). Jeśli zależy nam na upieczeniu pieczywa typu graham, to powinniśmy wybrać mąkę pszenną typu graham (typ 1850). Z kolei pieczywo razowe upieczemy na mące razowej lub pełnoziarnistej (typu 2000). W sklepach znajdziemy również sporo rodzajów mąk bezglutenowych, które również świetnie sprawdzą się do wypieku pieczywa. Mowa tu m.in. o mące gryczanej.  
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne