Espresso tonic – kawa mrożona z tonikiem

Ocena:

4.5 (147)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Espresso tonic to niezwykłe połączenie mocnej kawy i popularnego gorzkawego napoju. Jest cudownie orzeźwiające i daje zastrzyk energii. To od niedawna hit wakacyjnych dni, nie tylko wśród kawoszy. Zrobienie go samodzielnie nie jest niczym trudnym, a odrobina staranności zaowocuje warstwowym napojem, którego nie powstydziłby się najlepszy barrista. Sprawdźcie, jak przyrządzić tonic espresso. Przepis jest prosty i kawa mrożona z tonikiem już na zawsze wpisze się w Wasze letnie dni.  

Składniki:

  • kawa  35 ml

  • lód  3 kostek

  • tonik  150 ml

Espresso tonic – kawa mrożona z tonikiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: do wysokiej szklanki wkładamy kostki lodu i zalewamy je schłodzonym tonikiem. 

  • Krok 2:

    Kawa: zaparzamy porcję espresso za pomocą kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego.  

  • Krok 3:

    Espresso tonic: do napoju z lodem delikatnie wlewamy kawę po ściance lub łyżeczce, żeby utworzyły się warstwy. Serwujemy od razu.  

Porady

  • Espresso tonic pięknie się prezentuje, kiedy przyrządzimy je starannie i utworzymy dwie warstwy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby od razu zmieszać wszystkie składniki.  
  • Proponujemy przygotowanie espresso z tonikiem w naczyniu do drinków typu long glass, ale równie dobrze możemy je podać w szklance do whisky, przezroczystym kubku do kawy lub słoiku do koktajli. 
  • Smakosze kawy na pewno wiedzą, że można ją parzyć na wiele różnych sposobów. Klasyczne espresso najlepiej przyrządzić za pomocą ekspresu ciśnieniowego, ale można też użyć kawiarki, a w ostateczności przygotować kawę po turecku (tak zwaną zalewajkę). Pasjonaci alternatywnych metod parzenia mogą wykorzystać drip lub aeropress albo przyrządzić cold brew. Ważne jest jednak, żeby kawa miała mocno skoncentrowany smak i aromat. 
  • Tonic espresso to bardzo prosty i orzeźwiający napój składający się z zaledwie dwóch składników, dlatego ich jakość ma ogromne znaczenie. Wiemy już jak zaparzyć dobrą, esencjonalną kawę, a co z drugim elementem? Wykorzystajmy tonik sprawdzonej firmy. Czasami ma on dodatkowy smak, na przykład czarnego bzu lub rozmarynu. Jeśli jesteśmy pewni, że będzie dobrze komponować się z aromatem espresso, możemy go użyć.  
  • Ciekawą opcją jest przyrządzenie domowego toniku od postaw. Niezbędna jest do tego kora chinowca (chinina). Można ją kupić w sklepach zielarskich. Oprócz tego będą potrzebne przyprawy korzenne, cytrusy, syrop cukrowy i woda filtrowana lub butelkowana dobrej jakości. Zrobienie takiego napoju zajmuje 3 dni, ale satysfakcja z udanego eksperymentu jest warta poświęconego czasu. Espresso tonic na składnikach wyłącznie domowej roboty będzie miał niepowtarzalny aromat.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Espresso tonic – dodatki 

Mrożona kawa z tonikiem to świetny napój na gorące dni. Nie tylko orzeźwia, ale także dodaje energii. Można go wzbogacić różnymi składnikami, które podkreślą lub złagodzą intensywny smak kawy, w zależności od preferencji. Tonic espresso możemy podawać z takimi dodatkami jak: 

  • syrop pomarańczowy – osłodzi nieco nasz napój i wzbogaci go delikatną cytrusową nutą. Jeśli poszukujemy ciekawych połączeń smakowych, możemy także wykorzystać syrop z kwiatów czarnego bzu lub z sosny. 
  • skórka cytryny lub limonki – jeśli zaparzona przez nas kawa z tonikiem potrzebuje dodatkowego zastrzyku kwasku lub goryczki. 
  • mrożone owoce – maliny, truskawki, jagody. Można je wrzucić do napoju zamiast lodu. Idealny dodatek na upalne letnie dni. 
  • świeże zioła – na przykład mięta, rozmaryn, tymianek, bazylia lub melisa.  
  • chmiel – ciekawy dodatek, który w połączeniu z zimną kawą uwalnia aromaty kwiatowe, cytrusowe i owoców tropikalnych. Granulat amerykańskiego chmielu można kupić w sklepach dla piwowarów.   

Tonic espresso z alkoholem 

Kawa mrożona z tonikiem to napój dobry o każdej porze dnia, dla energii i orzeźwienia, ale jeśli chcemy stworzyć prawdziwą bombę smakową na imprezę, możemy wzbogacić ją czymś mocniejszym. Alkoholowy zastrzyk dla espresso tonic mogą stanowić: 

  • gin – taki drink znajdziemy w barowym menu pod nazwą turbo gin & tonic. Składa się z trzech składników i z pewnością zachwyci Was swoją prostotą. Możecie bez problemu przygotować go w domu i zaskoczyć znajomych. 
  • likier kawowy – na przykład kahlua. Tonic espresso z taką niespodzianką można dodatkowo wzbogacić odrobiną brandy dobrej jakości. 
  • rum – popularny dodatek do rozgrzewającej kawy lub herbaty sprawdzi się także w tej mrożonej wersji.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne