pierniczki_katarzynki

Pierniczki katarzynki

Ocena:

4.44 (201)

  • 60 min.
Katarzynki piecze się szybko, a ciasto nie zawiera tłuszczu, ważne dla osób liczących kalorie ;)

Składniki:

  • 200 g miodu
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika
  • kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Pierniczki katarzynki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki zagniatamy na dosyć twarde ciasto, a następnie wałkujemy na grubość 0,5 - 1 cm, katarzynki nie mogą być cienkie. Foremką do katarzynek wykrawamy pierniczki, smarujemy je z wierzchu wodą i pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 12-15 minut.

Porady

Szukasz inspiracji? Wypróbuj te przepisy na pierniczki

Bardzo proste pierniczki świąteczne - wypróbuj!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne