Katarzynki piecze się szybko, a ciasto nie zawiera tłuszczu, ważne dla osób liczących kalorie ;)
Składniki:
200 g miodu
1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika
kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao)
100 g cukru pudru
1 jajko
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany
Pierniczki katarzynki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wszystkie składniki zagniatamy na dosyć twarde ciasto, a następnie wałkujemy na grubość 0,5 - 1 cm, katarzynki nie mogą być cienkie. Foremką do katarzynek wykrawamy pierniczki, smarujemy je z wierzchu wodą i pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 12-15 minut.
Porady
Szukasz inspiracji? Wypróbuj te przepisy na pierniczki