tarta_z_kaszanka

Tarta z kaszanką

Ocena:

4.5 (163)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób

Tym, którym bokiem już wychodzi kaszanka z grilla a nadal darzą ją sympatią.

Składniki:

  • Składniki na 1 tartę:
  • 100 g masła
  • 1 jajo
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Farsz z kaszanką i jabłkiem:
  • 4 kaszanki
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 jaja
  • 150 ml śmietany
  • Sól, pieprz
  • Olej rzepakowy

Tarta z kaszanką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesypujemy na stolnicę, robimy na środku dołek w który wbijamy całe jajo. Całość obsypujemy solę, proszkiem do pieczenia, tymiankiem. Na bokach układamy masło w kawałkach. Zarabiamy ciasto nożem, robiąc na początku coś na kształt kruszonki a później szybko zagniatając. Formujemy gruby placek, zawijamy go folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kaszankę obieramy z flaka, kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy na nim kaszankę. Cebulę kroimy w półplasterki, dusimy w rondelku na 2-3 łyżkach oleju doprawiając solą. Dodajemy drobno skrojoną papryczkę i jabłko obrane i pokrojone w dużą kostkę Przesmażamy chwilę razem. Kaszankę ściągamy z patelni, dodajemy do niej uduszoną cebulkę z jabłkami. Doprawiamy oregano, pieprzem i solą. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę wykładamy schłodzonym, rozwałkowanym ciastem, które przed nałożeniem farszu nakłuwamy dość gęsto widelcem. Jaja roztrzepujemy, dodajemy do nich śmietanę i dokładnie łączymy rózgą. Kaszankę rozkładamy równo na cieście, zalewamy masą jajeczną i pieczemy ok. 45-50 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru. Serwujemy gorące, chociaż na zimno też smakuje nieźle. Najlepiej w towarzystwie schłodzonego kremu z awokado.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne