Jalebi
KAMILA ~ SOO.GOOD.FOOD

Jalebi – indyjski lany chrust

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Jalebi to słodka przekąska ze smażonego lanego ciasta, popularna w Indiach, na Bliskim Wschodzie i w Afryce. Chrupiące ciastka kształtem przypominają precelki. Zanurza się je w syropie cukrowym z dodatkiem szafranu. To idealna, dekadencka przekąska na karnawał. Sprawdźcie, jak robi się indyjski lany chrust jalebi. Przepis jest prosty, ale formowanie spiralek wymaga nieco wprawy.  

Składniki:

  • mąka pszenna  140 g

  • kasza manna  20 g

  • jogurt naturalny  175 g

  • soda oczyszczona  3 g

  • woda  200 ml

  • masło klarowane  30 ml

  • cukier  100 g

  • olej  500 ml

Jalebi – indyjski lany chrust - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mąka: przesiewamy ją przez gęste sito do sporej, szklanej miski. Łączymy ją z kaszą manną i sodą oczyszczoną.   

    Jalebi – przesiewanie mąki
  • Krok 2:

    Ciasto: rozpuszczamy masło klarowane. Wlewamy je do suchych składników. Mieszamy całość na jednolitą masę z jogurtem. Na koniec dodajemy tyle wody (około 100 ml), żeby otrzymać gęste ciasto naleśnikowe. Odstawiamy je pod przykryciem na minimum 2 godziny (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). 

    Jalebi – ciasto
  • Krok 3:

    Przygotowanie do smażenia: przekładamy masę na indyjski lany chrust do rękawa cukierniczego lub szprycy. Rozgrzewamy olej w dużym garnku z grubym dnem. W międzyczasie robimy syrop – zagotowujemy w rondelku 100 ml wody z 100 g cukru. 

    Jalebi – przygotowanie do smażenia
  • Krok 4:

    Smażenie jalebi: odcinamy róg rękawa cukierniczego. Cienkim strumieniem lejemy ciasto na rozgrzany olej, tworząc spirale. Smażymy ciastka z obu stron na rumiany kolor. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i umieszczamy na ręczniku papierowym, żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. 

    Jalebi – smażenie
  • Krok 5:

    Podanie: maczamy smażone ciastka indyjskie w syropie i odkładamy na talerz lub paterę. Możemy je udekorować migdałami i suszonymi płatkami różanymi.  

    Jalebi – maczanie w syropie

Porady

  • Ciasto na lany chrust możemy zrobić na bazie jogurtu lub kefiru, a kaszę manną da się zamienić na mąkę ryżową lub kukurydzianą.  
  • Prosty syrop cukrowy można wzbogacić wodą różaną. Jest to składnik charakterystyczny dla kuchni orientalnej. Często występuje w indyjskich i arabskich deserach lub zimnych napojach. Nada ciastkom niebanalny aromat. Smak jalebi można też wzbogacić za pomocą szafranu. Nitki należy wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie dodać ją do gorącego syropu. 
  • Masę na indyjski lany chrust wyciska się na gorący olej przez rękaw cukierniczy, specjalną szprycę do ciasta, lejek lub butelkę z dozownikiem (na przykład po wodzie lub ketchupie). 
  • W Indiach jalebi podaje się z rabri – deserem lub polewą na bazie skondensowanego mleka. Często znajdziemy w nim dodatki takie jak kardamon, szafran, pistacje i rodzynki. Smażone ciastka tradycyjnie serwuje się też w towarzystwie dahi – jogurtu ze sfermentowanego mleka krowiego, bawolego lub koziego.  
  • Pomysły na smażone słodycze znajdziemy w wielu kulturach. Warto wypróbować na przykład zdobywające coraz większą popularność w Polsce hiszpańskie churros – ciasteczka z ciasta parzonego. Miłośnikom smażonego ciasta na pewno posmakuje także amerykański funnel cake. Te desery warto przyrządzić w karnawale, obok naszych tradycyjnych chruścików.     
  • Jeśli spodobały Wam się smażone ciastka indyjskie, wypróbujcie także gulab jamun – małe, puszyste pączki nasączone słodkim syropem z kardamonem i wodą różaną.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne