Kaszotto warzywne

Ocena:

0 (0)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kaszotto warzywne to bardzo proste w przygotowaniu i tanie danie, które nie wymaga dużo czasu. Jest ono alternatywną wersją włoskiego risotto, gdzie zamiast ryżu używamy kaszy. Dzięki dodaniu na koniec masła, potrawa jest aksamitna i kremowa. A przyprawy nadają daniu lekkości i wyjątkowego aromatu. Kaszotto warzywne to posiłek idealny na obiad lub kolację, sprawdzi się także do zabrania do pracy czy szkoły.

Składniki:

  • kasza pęczak  50 g

  • marchewka  1 szt.

  • seler  40 g

  • pieczarki  250 g

  • groszek  125 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • cebula  1 szt.

  • pieprz  5 g

  • sól  3 g

  • przyprawa curry  2 g

  • kurkuma  4 g

  • papryka ostra  3 g

  • papryka w proszku  3 g

  • woda  200 ml

  • sos sojowy  20 ml

  • ocet balsamiczny  10 ml

  • masło  15 g

  • natka pietruszki  2 gałązki

Kaszotto warzywne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie cebuli i czosnku: na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy na patelnię i smażymy 2 minuty.

  • Krok 2:

    Warzywa korzeniowe: obrane i umyte warzywa rozdrabniamy. Marchew kroimy w paseczki natomiast seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach na tarce. Dodajemy na patelnię, mieszając smażymy 3 minuty.

  • Krok 3:

    Pozostałe warzywa: pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy wraz z groszkiem na patelnię. Do kaszotto warzywnego dodajemy przyprawy, smażymy 2 minuty, mieszając.

  • Krok 4:

    Wykończenie dania: gorącą wodę, sos sojowy, ocet balsamiczny wlewamy na patelnię i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Odkrywamy pokrywkę, doprawiamy do smaku, dodajemy masło, mieszamy i pozostawiamy do odparowania, aż kasza z warzywami się zagęści. Przed podaniem potrawę posypujemy pokrojoną natką pietruszki 
     

Porady

  • Warto pamiętać o tym, że sucha kasza podczas gotowania zwiększa objętość – pęcznieje 3-4 razy. 
  • W daniu możemy użyć nasiona groszku mrożonego (nie trzeba go wcześniej rozmrażać), konserwowego lub świeżego.
  • Do kaszotto możemy użyć inne ulubione kasze zwłaszcza te grubsze. np. gryczną niepaloną, która ma nienarzucający się aromat, ale miłośnicy tradycyjnej z powodzeniem mogą użyć prażoną. Bardzo dobrze sprawdzi się także kasza bulgur czy kuskus izraelski o dużych nasionkach.
  • Tak jak w przypadku kasz, tak i w przypadku warzyw mamy szeroki wachlarz jakie możemy użyć. Najlepsze będą świeże, zwłaszcza sezonowe. Wiosną idealne jest kaszotto z kaszy pęczak ze szparagami i parmezanem z odrobiną masła i wytrawnym białym winem lub z czosnkiem niedźwiedzim zamiast szparagów.  
  • Niezwykle smaczne jest kaszotto – pęczotto ze startym ugotowanym burakiem, doprawione tymiankiem i parmezanem.
  • Do potrawy idealnie pasują grzyby, świeże czy suszone lub np. boczniaki. Tu możemy potrawę doprawić rozmarynem i odrobiną świeżą miętą. Papryka z dodatkiem szpinaku baby i tymiankiem, to kolejna propozycja na pyszny posiłek. Posypana fetą, będzie lekkim, odświeżającym daniem. W zasadzie przygotowując kaszotto, ogranicza nas nasza wyobraźnia.
  • Do kaszotta warto zamiast wody użyć esencjonalny domowy bulion warzywny lub mięsny.  Podniesie on walory smakowe, dzięki czemu smak będzie głębszy i bardziej intensywny.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne