Curry z kaszy jaglanej i kurczaka

Ocena:

4.49 (181)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Curry z kaszy jaglanej i kurczaka to nasza wariacja na temat pożywnych dań kuchni indyjskiej. Do gorącego i aromatycznego gulaszu wykorzystaliśmy tym razem kaszę jaglaną, która ma właściwości rozgrzewające, i kurczaka. Wszystko to podlane pysznym sosem pomidorowym i posypane świeżą kolendrą. To świetne danie, które szybko się przygotowuje. A do tego jest sycące!

Składniki:

  • ciecierzyca  200 g

  • kasza jaglana  1 szklanka

  • cebula  1 szt.

  • żółta papryka  2 szt.

  • papryka chili  1 szt.

  • korzeń imbiru  1 łyżeczka

  • czosnek  2 ząbki

  • marchewka  2 szt.

  • olej sezamowy  1 łyżka stołowa

  • masło klarowane  1 łyżka stołowa

  • filet z kurczaka  2 szt.

  • pasta curry  1 łyżka stołowa

  • pomidory w puszce  1 puszka

  • bulion drobiowy  0.5 l

  • kolendra  1 pęczek

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  2 szczypty

Curry z kaszy jaglanej i kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Cieciorkę zalewamy na noc zimną wodą, rano zmieniamy wodę i gotujemy w lekko osolonej do miękkości. Kaszę dokładnie płuczemy, gotujemy w 3-krotnie większej ilości wody, tak aby pozostała jędrna i sypka. Cebulę kroimy w piórka, oczyszczone papryki w paski, chili (bez pestek), obrany imbir i czosnek siekamy, marchewki tniemy w kostkę. W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy trochę oleju i masła, wrzucamy pokrojone w paski mięso i obsmażamy ok. 5 min, odkładamy. curry z kaszy jaglanej (2)
  • Krok 2: Na tłuszcz ze smażenia wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, szklimy, dodajemy ok. łyżki pasty curry, przesmażamy. Dodajemy papryki, chili i marchewki, dusimy aż zmiękną, następnie wkładamy pomidory z zalewą, dokładnie mieszamy, wlewamy bulion, wkładamy cieciorkę, przykrywamy, dusimy ok. 40 min, często mieszając od dna (w razie konieczności dolewamy bulionu). Przyprawiamy do smaku, mieszamy z kaszą. Przed podaniem posypujemy kolendrą. curry z kaszy jaglanej (1)

Porady

W przepisie na curry z kaszy jaglanej i kurczaka wykorzystujemy:

  • cieciorkę - suchą
  • kaszę jaglaną - suchą
  • świeży imbir - ok. 3 cm korzenia
  • olej sezamowy - można zastąpić go kokosowym
  • pastę curry - żółtą
  • pomidory w puszce - całe, bez skórki
  • kolendrę - świeżą
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Curry z kaszy jaglanej i kurczaka można też przerobić na wersję wegetariańską. Zamiast bulionu drobiowego używamy wtedy bulion warzywny, a kurczaka zastępujemy na przykład marynowanym tofu czy yubą. Do curry możemy dodać przyprawy korzenne - takie jak szczypta cynamonu. Wtedy nasze danie będzie miało lekko słodkawy posmak. Curry z kaszy jaglanej i kurczaka to niezwykle pożywne danie - możemy zjeść je na obiad, lunch lub kolację czy zabrać ze sobą do pracy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne