Zupa z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną

Ocena:

4.46 (205)

  • 30 min.
  • dla 5 osób

Kasza jaglana jest zdrowa i często gości w mojej kuchni,ale do zupy dodałam ją po raz pierwszy

Składniki:

  • 2 patisony (około 800 g)
  • 1 cukinia (około 400 g)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ugotowana marchewka
  • 1 ½ litra rosołu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki śmietany
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • pieprz ziołowy
  • tymianek świeży lub suszony
  • ząbek czosnku
  • tłuszcz do smażenia

Zupa z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Cukinię i patisony obieramy
  • oczyszczamy z nasion
  • kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • wrzucamy patisony i cukinię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie rozcieramy blenderem. Marchewkę kroimy w kostkę
  • wrzucamy do roztartej cukinii
  • zalewamy rosołem
  • dodajemy śmietanę połączoną z odrobiną gorącej zupy
  • pietruszkę
  • przeciśnięty przez praskę czosnek
  • przyprawiamy i razem gotujemy jeszcze 5 minut. Do gotowej zupy dajemy ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne