Getty Images/iStock
5 (8)
Chleb z kaszy gryczanej to gratka dla fanów domowego pieczywa. Jest niezwykle apetyczny, wilgotny, przygotowany tylko z trzech prostych składników. Nie zawiera glutenu, pokochają go również miłośnicy kuchni wege. Świeży, pachnący, z chrupiącą skórką i miękkim miąższem, doskonale sprawdzi się jako baza do kanapek. Jak go upiec? Wypróbujcie niezawodny przepis babci Halinki na chleb z kaszy gryczanej.
kasza gryczana 500 g
woda 700 ml
sól 20 g
Kaszę gryczaną (najlepsza będzie niepalona) płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przesypujemy do miski, zalewamy 700 ml zimniej wody i odstawiamy na 24 godziny (czas nie został wliczony). Warto co kilka godzin przemieszać kaszę, by równomiernie wchłonęła cały płyn.
Po tym czasie do kaszy dodajemy sól i blendujemy. Starajmy się, żeby masa była delikatnie grudkowata – jeśli zmiksujemy ją zupełnie na gładko, środek po upieczeniu będzie zakalcowaty.
Prostokątną blachę o wymiarach 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 godzin (w tym czasie powinno nieco urosnąć).
Formę z chlebem wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 200°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 1 godzinę. Pod koniec czasu sprawdzamy patyczkiem, czy chleb w środku jest suchy. Jeżeli ciasto przykleja się do wykałaczki, dopiekamy przez 5 minut.
Upieczony bochenek od razu wyciągamy z formy, a ze spodu zdejmujemy papier. Pozostawiamy na kratce cukierniczej do całkowitego wystygnięcia (ciasto powinno odparować).
Chleb z kaszy gryczanej doskonale sprawdzi się podawany ze smakową oliwą z oliwek, a także w formie kanapek, np. z pastą z łososia.