Przygotowanie: 25 minut
pieczenie: 35 minut
gotowanie: 35 minut
porcja: 410 kcal
składniki na 8 porcji
Składniki:
● 3 bakłażany (ok. 1 kg)
● 4 łyżki masła
● cebula
● 25 dag jagnięciny lub wołowiny
● szklanka pomidorów z puszki
● łyżeczka kuminu
● 1/2 kg kaszki bulgur
● 1/2 pęczka natki pietruszki
● łyżka oliwy
SOS:
● 1/2 kg pomidorów
● cebula
● 2 ząbki czosnku
● łyżeczka octu winnego
● łyżeczka świeżej bazylii
● łyżeczka suszonego tymianku
● po łyżce masła i oliwy
● łyżeczka cukru
● sól, pieprz
Tort bakłażanowy z pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Mięso pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i rumienić na ostrym ogniu przez 10 minut. Dodać pomidory z zalewą, kumin, sól, pieprz i wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić 25 min. Wsypać bulgur, wymieszać i gotować jeszcze 5 min. Wlać 3 szklanki wody i gotować 5 min, aż bulgur wchłonie płyn. Wymieszać z posiekaną natką.
Sos:
cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Po 10–15 minutach duszenia dodać ocet, zioła, cukier, sól, pieprz i gotować jeszcze 15 minut na wolnym ogniu, stale mieszając.
■ Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce, pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Naczynie żaroodporne natłuścić. Wyłożyć połową plastrów bakłażana, tak aby na siebie zachodziły i lekko wystawały poza naczynie, oprószyć solą. Włożyć bulgur z mięsem. Przykryć resztą plastrów bakłażana. Posmarować oliwą.
■ Piec 35 minut w temperaturze 200°C. 5 minut po wyjęciu z pieca wyjąć tort na talerz. Podawać z sosem pomidorowym