Tort bakłażanowy z pomidorami

Ocena:

4.45 (154)

  • 25 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 25 minut
pieczenie: 35 minut
gotowanie: 35 minut
porcja: 410 kcal
składniki na 8 porcji

Składniki:

  • ● 3 bakłażany (ok. 1 kg)
  • ● 4 łyżki masła
  • ● cebula
  • ● 25 dag jagnięciny lub wołowiny
  • ● szklanka pomidorów z puszki
  • ● łyżeczka kuminu
  • ● 1/2 kg kaszki bulgur
  • ● 1/2 pęczka natki pietruszki
  • ● łyżka oliwy
  • SOS:
  • ● 1/2 kg pomidorów
  • ● cebula
  • ● 2 ząbki czosnku
  • ● łyżeczka octu winnego
  • ● łyżeczka świeżej bazylii
  • ● łyżeczka suszonego tymianku
  • ● po łyżce masła i oliwy
  • ● łyżeczka cukru
  • ● sól, pieprz

Tort bakłażanowy z pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Mięso pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i rumienić na ostrym ogniu przez 10 minut. Dodać pomidory z zalewą, kumin, sól, pieprz i wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić 25 min. Wsypać bulgur, wymieszać i gotować jeszcze 5 min. Wlać 3 szklanki wody i gotować 5 min, aż bulgur wchłonie płyn. Wymieszać z posiekaną natką.
  • Sos:
  • cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Po 10–15 minutach duszenia dodać ocet, zioła, cukier, sól, pieprz i gotować jeszcze 15 minut na wolnym ogniu, stale mieszając.
  • ■ Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce, pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Naczynie żaroodporne natłuścić. Wyłożyć połową plastrów bakłażana, tak aby na siebie zachodziły i lekko wystawały poza naczynie, oprószyć solą. Włożyć bulgur z mięsem. Przykryć resztą plastrów bakłażana. Posmarować oliwą.
  • ■ Piec 35 minut w temperaturze 200°C. 5 minut po wyjęciu z pieca wyjąć tort na talerz. Podawać z sosem pomidorowym
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne