Kremowa kartoflanka z kaczką i jabłkami

Ocena:

4.43 (146)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Zupa ziemniaczana - ekonomiczna i aromatyczna. Ta wersja zadowoli nawet bardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 70 dag kartofli
  • 3 kwaskowe jabłka
  • filet z piersi kaczki, ze skórką
  • suszony majeranek
  • sok z cytryny
  • łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • szklanka płynnej kremówki
  • sól, pieprz, odrobina startej gałki muszkatołowej
  • 2 kromki czerstwej chałki

Kremowa kartoflanka z kaczką i jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Obrane kartofle oraz jedno jabłko (ze skórką, ale wyciętym gniazdem nasiennym) kroimy na duże kawałki, obsmażamy kilka minut na maśle, po czym zalewamy ok. 3/4 l wody i gotujemy, aż kartofle będą miękkie.
  • W międzyczasie smażymy pierś kaczki: kładziemy na rozgrzanej patelni skórką do dołu, kiedy wytopi się z niej tłuszcz i się zrumieni, obracamy i dosmażamy z drugiej strony (w sumie ok. 10 min). Zdejmujemy, zawijamy w folię i odkładamy.
  • Na tłuszcz z kaczki wsypujemy dużą szczyptę roztartego w dłoniach majeranku, wkładamy pozostałe dwa jabłka, pokrojone ze skórką w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Obsmażamy, delikatnie potrząsając patelnią, aby jabłka lekko się zrumieniły. Na koniec mieszamy ze startą skórką pomarańczową.
  • Zawartość garnka z kartoflami miksujemy blenderem na krem, mieszamy z kremówką, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Krem rozlewamy do miseczek, do każdej porcji rozdzielamy usmażone jabłka oraz plasterki piersi.
  • Posypujemy grzankami z chałki (środki bez skórki kroimy w kostkę i smażymy na złoto na niewielkiej ilości masła).

Porady

Zobacz też: Burger z kaczki z marynowaną czerwoną kapustą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne