Zupa ziemniaczana - ekonomiczna i aromatyczna. Ta wersja zadowoli nawet bardziej wymagających smakoszy.
Składniki:
2 łyżki masła
70 dag kartofli
3 kwaskowe jabłka
filet z piersi kaczki, ze skórką
suszony majeranek
sok z cytryny
łyżeczka skórki startej z pomarańczy
szklanka płynnej kremówki
sól, pieprz, odrobina startej gałki muszkatołowej
2 kromki czerstwej chałki
Kremowa kartoflanka z kaczką i jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Obrane kartofle oraz jedno jabłko (ze skórką, ale wyciętym gniazdem nasiennym) kroimy na duże kawałki, obsmażamy kilka minut na maśle, po czym zalewamy ok. 3/4 l wody i gotujemy, aż kartofle będą miękkie.
W międzyczasie smażymy pierś kaczki: kładziemy na rozgrzanej patelni skórką do dołu, kiedy wytopi się z niej tłuszcz i się zrumieni, obracamy i dosmażamy z drugiej strony (w sumie ok. 10 min). Zdejmujemy, zawijamy w folię i odkładamy.
Na tłuszcz z kaczki wsypujemy dużą szczyptę roztartego w dłoniach majeranku, wkładamy pozostałe dwa jabłka, pokrojone ze skórką w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
Obsmażamy, delikatnie potrząsając patelnią, aby jabłka lekko się zrumieniły. Na koniec mieszamy ze startą skórką pomarańczową.
Zawartość garnka z kartoflami miksujemy blenderem na krem, mieszamy z kremówką, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krem rozlewamy do miseczek, do każdej porcji rozdzielamy usmażone jabłka oraz plasterki piersi.
Posypujemy grzankami z chałki (środki bez skórki kroimy w kostkę i smażymy na złoto na niewielkiej ilości masła).