Karp pieczony pod serową skorupką

Ocena:

4.55 (164)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
Przepisy na Wigilię - karp pod pierzynką serową

Składniki:

  • 1,8–2 kg karpia
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 i 1/4 szklanki śmietany 22%
  • 2 i 1/2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera

Karp pieczony pod serową skorupką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sprawionego i umytego karpia oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu, zalać winem tak, aby był zanurzony do połowy, po czym szczelnie przykryć folią i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Rybę wyjąć z zalewy, ułożyć w brytfannie i piec 30 minut w temperaturze 180°C. Polać karpia śmietaną, wymieszaną z mąką, posypać serem i piec jeszcze 10 minut w temperaturze 200°C. Podawać z ziemniakami z wody z koperkiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne