Semlor

Ocena:

0 (0)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Semlor to drożdżowe bułeczki z marcepanem oraz bitą śmietaną. Są charakterystyczne dla Szwecji, gdzie przygotowuje się je na tłusty wtorek, tuż przed środą popielcową, czyli w ostatni dzień karnawału. Delikatnie słodkie z wyczuwalną nutą kardamonu, do tego puszyste, z wyglądu przypominające nasze ptysie. Zapraszamy po przepis na semlor – bułeczki z pysznym wypełnieniem.

Składniki:

  • mleko  215 ml

  • drożdże  10 g

  • mąka pszenna  370 g

  • masło  80 g

  • cukier drobny  220 g

  • kardamon  4 g

  • jajka  2 szt.

  • sól  2 g

  • mąka migdałowa  200 g

  • cukier puder  105 g

  • cukier waniliowy  15 g

  • woda  100 ml

  • śmietana 36%  600 ml

Semlor - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki: jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Powinny być wyjęte minimum na 1 godz. przed pieczeniem.

  • Krok 2:

    Przygotowania: masło roztapiamy, studzimy. 200 ml mleka podgrzewamy.

  • Krok 3:

    Ciasto: do misy miksera przesypujemy mąkę, dodajemy drożdże, 110 g cukru, 3 g kardamonu, 1 małe jajko, sól. Wlewamy letnie mleko. Przy pomocy haka do ciasta drożdżowego wyrabiamy ciasto, po ok. 5 minutach wolnym strumieniem wlewamy lekko ciepłe masło. Miksujemy, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie jednolite i gładkie z łatwością odchodzące od ścianek miski. Przykrywamy ją ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscy na 1–2 godz. do podwojenia objętości.

  • Krok 4:

    Formowanie: z wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, tworzymy w okrągłe semlor. 2 blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej bułeczki, zachowując odległości – ciasto podrośnie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia wielkości. 

  • Krok 5:

    Smarowanie bułeczek: jajko wbijamy do miseczki, rozmącamy je i dodajemy 15 ml mleka, mieszamy. Smarujemy semlor przygotowaną mieszanką przy pomocy pędzelka. 

  • Krok 6:

    Wypiekanie: bułeczki pieczemy 8–10 minut, do złoto-brązowego koloru. Wyjmujemy i studzimy na kratce. 

  • Krok 7:

    Marcepan: zmielone migdały (mączkę migdałową) przesypujemy do miski. Dodajemy 110 g drobnego cukru, 105 g cukru pudru, 15 g cukru waniliowego, 1 g kardamonu, 15 ml śmietanki 36% oraz 100 ml wody. Całość miksujemy, powinniśmy uzyskać konsystencję miękkiej plasteliny. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy wówczas wodę lub śmietankę.

  • Krok 8:

    Bita śmietana: resztę kremówki (prawie 600 ml) przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego ze średnią końcówką, np. w kształcie gwiazdy, o śr. około 1 cm.

  • Krok 9:

    Wykonanie: masę migdałową dzielimy na 16 części. Z każdej bułeczki ścinamy górę (ok. 1,5 cm), wyciągamy ok. 1 łyżkę miąższu. Do wnętrza każdej semlor wciskamy porcję marcepanu. Wokół masy oraz na powierzchni bułeczki wyciskamy bitą śmietanę. Przykrywamy odciętą górą. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.

Porady

  • Do przygotowania bułeczek możemy użyć drożdże świeże, a nie suszone. Ze świeżych najpierw musimy przygotować zaczyn. Na tę porcję mąki potrzebujemy 25 g drożdży. Pozostałe składniki odmierzamy od tych zaplanowanych produktów (nie dodajemy dodatkowo, gdyż bułeczki nam nie wyjdą, rozleją się). Zaczyn: 25 g drożdży świeżych, 15 g cukru, 100 ml letniego mleka, 40 g mąki. Wszystko ucieramy, do połączenia składników, aby nie było grudek. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Gdy zaczyn zacznie podrastać, pienić się, jest gotowy do dodania do ciasta. 
  • Ciasto można przygotować bez użycia miksera – rękoma. Na stolnicę lub czysty blat przekładamy produkty na ciasto według przepisu. Wyrabiamy tak długo aż będzie elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni. Zajmuje to więcej czasu niż przy wyrabianiu mikserem, ale efekt będzie taki sam.
  • Jeśli nie mamy mąki migdałowej, to żaden problem. Wystarczy zmielić na pył 200 g blanszowanych migdałów przy pomocy miksera, malaksera o dużej mocy.
  • Jeśli nie posiadamy rękawa cukierniczego wówczas możemy zastąpić go grubszym woreczkiem, ściąć jeden róg, o średnicy około 1 cm. Do niego przełożyć bitą śmietanę i wyciskać ją przez ten otwór.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne