Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Ocena:

4.49 (159)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Falafel to kulki wegetariańskie, tradycyjnie wykonywane z ciecierzycy i smażone. My podajemy wariację na temat oryginalnego przepisu i dodajemy do niego marchewkę. Ta wegetariańska przekąska to propozycja, która pasuje zarówno na rodzinną kolację, jak i imprezę w domu. Do tego proponujemy dodatek dipu jogurtowego, który wzbogaci smak potrawy. Przepis jest prosty, ciekawy i zdecydowanie wart wypróbowania!

Składniki:

  • ciecierzyca  200 g

  • marchewka  300 g

  • cebula  80 g

  • kumin (kmin rzymski)  1 łyżeczka

  • tahini  4 łyżki stołowe

  • cytryna  1 szt.

  • jajka  1 szt.

  • bułka tarta  50 g

  • sól  1.5 łyżeczki

  • pieprz  1 szczypta

  • panko  2 łyżki stołowe

  • olej  200 ml

  • jogurt grecki  200 g

  • oliwa z oliwek  3 łyżki stołowe

  • kolendra  2 gałązki

  • czosnek  1 ząbek

Falafel z marchewką i dip jogurtowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciecierzyca na falafel: suche kuleczki płuczemy na sitku, wrzucamy do miski, zalewamy wodą, ok. 7 cm ponad poziom ciecierzycy. Zostawiamy na noc – ok. 12 godzin. Nie gotujemy jej, jedynie namaczamy.

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: ciecierzycę miksujemy, marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a cebulę siekamy. Wkładamy do miski. Dodajemy kmin, tahini (2 łyżki), otartą skórkę z cytryny, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy solą (1 łyżeczka) i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wyrabiamy do uzyskania spójnej masy (jeśli będzie za rzadka, dodajemy jeszcze odrobinę bułki tartej).

  • Krok 3:

    Smażenie falafeli: na talerz wsypujemy panko. Z masy, zwilżonymi dłońmi, formujemy małe kulki, a następnie obtaczamy je w panierce. W garnku mocno rozgrzewamy dużą ilość oleju. Wkładamy falafele i smażymy ok. 2 minut na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy udekorowane półplasterkami cytryny.

  • Krok 4:

    Dip do falafeli: jogurt, tahini (2 łyżki sezamowej pasty) i oliwę (2 łyżki) wkładamy do małej miski, dodajemy posiekaną kolendrę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy. Skrapiamy resztą oliwy i dekorujemy kolendrą.

Porady

  • Najlepszy falafel wyjdzie z suchej ciecierzycy, warto poświęcić czas na jej namoczenie. Co ważne, nie gotujemy jej. Jeśli jednak chcemy przygotować to danie naprawdę szybko to można je zrobić również z ciecierzycy z puszki, ale konsystencja i smak nie będą takie same.
  • Masę na falafel z ciecierzycy najlepiej zmielić w maszynce, nie będzie ona idealnie gładka i smak ciecierzycy będzie bardziej wyczuwalny. Ale sprawdzi się też blender, konsystencja będzie bardziej kremowa.
  • Do masy warto dodać odrobinę sody, dzięki temu kulki usmażą się szybciej i wchłoną mniej tłuszczu.
  • Z gotowej masy na falafel można zrobić też kotlety z ciecierzycy. W takim przypadku bierzemy nieco większe porcje i formujemy je w kształt kotlecików, a następnie smażymy. W ten sposób uzyskamy pełne danie obiadowe, które można podać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
  • Tak przygotowany falafel może być też składnikiem wegetariańskiego kebaba, pity lub burgera.
  • Można też eksperymentować z sosami do falafeli, na pewno sprawdzi się tu sos tahini, sos jogurtowo–miętowy, a nawet z mango lub przygotowany na bazie pomidorów, w wersji słodkiej lub pikantnej.
  • Kulki z ciecierzycy można przygotowywać w różnych wariacjach, np. z dodatkiem suszonych pomidorów, kukurydzy lub papryki.
  • Ważnym składnikiem falafela z marchewką i zaproponowanego przez nas dipu jest tahini, czyli sezamowa pasta, która jest jednym z podstawowych dodatków w kuchni Bliskiego Wschodu. Pastę można samodzielnie przygotować w domu.
  • Wegetariańskie przekąski sprawdzą się na różne okazje – falafel z marchewką i dip jogurtowy może być opcją na drugie śniadanie, lunch do pracy czy kolację, a także jako przekąska na imprezę. To doskonała propozycja szczególnie na spotkania, gdzie wśród gości są osoby, które nie jedzą mięsa.
  • Przepis ten może być inspiracją do serwowania dania zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne