Kultowe babeczki śmietankowo-karmelowe

Ocena:

4.36 (185)

  • 40 min.
  • dla 10 osób

Babeczki wypełnione kremem karmelowym, udekorowane bitą śmietaną i prażonymi płatkami migdałów

Składniki:

  • Składniki na 9-10 babeczek:
  • 3 jajka
  • 90 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 75 g mąki
  • 30 g maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 170 g mascarpone (prosto z lodówki)
  • 170 g konfitury mlecznej/dulce de leche (schłodzonej w lodówce przynajmniej przez kilka godzin- im dłużej tym lepiej!)
  • 250 ml śmiatany kremówki
  • 1 opakowanie śmietanfixu
  • 1 czubata łyżka cukru pudru (przesianego przez sitko)
  • 40 g płatków migdałowych

Kultowe babeczki śmietankowo-karmelowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.
  • Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany).
  • Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając.
  • Dodać żółtka i dalej ubijać.
  • Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę.
  • Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rozdzielić do nich masę, tak by papilotki były wypełnione niewiele ponad połowę ich wysokości.
  • Piec przez około 15 minut (do suchego patyczka- nie dłużej, żeby nie przesuszyć babeczek).
  • Przygotować dużą drewnianą deskę lub stolnicę, wyjąć formę z babeczkami z piekarnika i upuścić z wysokości (około 25 cm)- chodzi o to, by z babeczek uszło powietrze, dzięki czemu nie opadną. Wystudzić w temperaturze pokojowej.
  • W międzyczasie na suchej patelni, rozgrzanej na średniej mocy palnika uprażyć płatki migdałowe od czasu do czasu potrząsając patelnią- by się nie przypaliły.
  • Przygotować krem karmelowy.
  • W misce umieścić konfiturę mleczną i mascarpone (muszą być bardzo zimne).
  • Ubić mikserem początkowo na wolnych obrotach, następnie na szybkich- masa powinna być gęsta i jednolita. (Ubijanie trwa krótko i nie należy ubijać dłużej niż to konieczne).
  • Z wystudzonych babeczek wydrążyć środki.
  • Krem rozłożyć między babeczki- do każdej babeczki powinny się zmieścić po dwie czubate łyżeczki kremu. (W tym momencie dobrze jest włożyć babeczki do plastikowego pojemnika i schłodzić w lodówce.)
  • Śmietanę ubić ze śmietanfiksem i cukrem pudrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu smietanfixu.
  • Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć śmietanę na babeczki.
  • Udekorować uprażonymi płatkami migdałowymi.
  • Uwaga: Babeczki można upiec i ponadziewać kremem karmelowym dzień przed ich podaniem, przechowywać w lodówce w szczelnym plastikowym pojemniku. Żeby bita śmietana zachowała ładny kształt na babeczkach- najlepiej ubić ją tuż przed podaniem.
  • Są wyśmienite!
  • Więcej zdjęć i ciekawych przepisów na http://mysweetworld.pl/

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne