karmazyn_zapiekany_z_brokulami_i_kalafiorem

Karmazyn Zapiekany z Brokułami i Kalafiorem

Ocena:

4.5 (160)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Postanowiłem przyrządzić rybę w piekarniku z warzywami, smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • -----------------------------------------------------
  • 800 g. filetów z ryby morskiej (karmazyn)
  • tłuszcz do smażenia (masło z margaryną)
  • 500 g. kalafiora
  • 500 g. brokułów
  • przyprawy: sól / pieprz
  • ---------------------------
  • SKŁADNIKI NA SOS
  • 200 g. żółtego sera (starty)
  • 150 g. kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól / pieprz
  • ------------------------------

Karmazyn zapiekany z brokułami i kalafiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ► Kalafior i brokuły obrać z liści, umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i podzielić na małe różyczki (moje były trochę za duże).
  • ► Filety rybne posolić, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, dookoła i między rybę ułożyć różyczki kalafiora i brokuły.
  • ► SOS : starty ser wymieszać ze śmietaną, jajkami, posiekanym koperkiem i przyprawić solą i pieprzem.
  • ► Piekarnik nagrzać do 200C. Sosem polać kalafior, brokuły i rybę, naczynie żaroodporne z zawartością włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut / Termoobieg /.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne