"Gulasz z pieczoną papryką"

Ocena:

4.52 (173)

  • 12 godz. 50 min.
  • dla 4 osób
Pyszne, kruche mięso w wyjątkowym sosie. ;)

Składniki:

  • 400 g karkówki w kawałku
  • 200 g świeżo zmielonej karkówki
  • dwie czerwone papryki
  • jedna biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • dwie papryczki chilli
  • 50 ml oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • pół opakowania papryki węgierskiej
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 200 g kaszy jęczmiennej, mazurskiej
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 suszone pomidory

"gulasz z pieczoną papryką" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Karkówkę dzielimy na kotlety, rozbijamy na cieniutkie placki i kroimy
  • w kostkę. Wrzucamy do miseczki, dodajemy miód gryczany, oliwę z
  • oliwek, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką, węgierską papryką.
  • Pozostawiamy na całą noc w lodówce.
  • Do zmielonego mięsa dodajemy drobno posiekane suszone pomidory,
  • papryczki chilli wraz z ziarenkami oraz starte ząbki czosnku i również
  • pozostawiamy na całą noc w lodówce.
  • Następnego dnia pieczemy paprykę, w temperaturze 250 stopni aż sczernieją.
  • Następnie zaparzamy je w papierze do pieczenia, ściśle je owijając
  • przez dwadzieścia minut. Obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne
  • i białe błonki, kroimy w kostkę.
  • Na patelni, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulkę, aż się
  • zeszkli. Następnie dodajemy karkówkę w kawałkach oraz zmieloną. Całość
  • smażymy na niewielkim ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy śmietanę,
  • zmniejszamy ogień i dusimy przez godzinę. Piętnaście minut przed
  • podaniem dodajemy pokrojoną, pieczoną paprykę.
  • Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Gulasz podajemy z pyszną kaszą i buraczkami na ciepło. ;)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne