Suszone wędliny

Ocena:

4.42 (153)

  • 60 min.

Dla wszystkich, którzy szukają czegoś innego - suszone wędliny do kanapek albo jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • po ok. 1,5 kg ładnej karkówki wieprzowej i ligawy
  • ew. środkowego schabu wieprzowego lub łopatki wołowej
  • po 2 szklanki cukru, szklance soli do przetworów (niejodowanej) i łyżce soli peklowej na kawałek mięsa
  • suche przyprawy: czosnek w płatkach, wędzona papryka, pieprz, jałowiec, majeranek, liście laurowe
  • bawełniany sznurek i nieużywane pończochy

Suszone wędliny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięsa czyścimy ze skórek i ścięgien, formując zgrabny kawałek, płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy. Wkładamy do głębokich naczyń i zasypujemy cukrem, bardzo dokładnie w nim obtaczamy. Przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 24 godz. Wyjmujemy, dokładnie płuczemy i osuszamy, po czym obsypujemy i obtaczamy mieszanką soli zwykłej i peklowej, wstawiamy do lodówki na 24 godz.
  • Wyjmujemy, płuczemy, osuszamy i nacieramy bardzo dokładnie mieszanką przypraw – wybór wedle uznania
  • najlepiej utłuc je w moździerzu bezpośrednio przed użyciem. Na wierzchu kładziemy rządkiem liście laurowe, obwiązujemy sznurkiem.
  • Wkładamy w pończochy, naciągamy, zawiązujemy. Wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na 12–14 dni – idealna będzie temp. 12–15°C, ale mięso wysuszy się i w pokojowej, byle w wietrzonym pomieszczeniu.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne