Dla wszystkich, którzy szukają czegoś innego - suszone wędliny do kanapek albo jako samodzielna przekąska.
Składniki:
po ok. 1,5 kg ładnej karkówki wieprzowej i ligawy
ew. środkowego schabu wieprzowego lub łopatki wołowej
po 2 szklanki cukru, szklance soli do przetworów (niejodowanej) i łyżce soli peklowej na kawałek mięsa
suche przyprawy: czosnek w płatkach, wędzona papryka, pieprz, jałowiec, majeranek, liście laurowe
bawełniany sznurek i nieużywane pończochy
Suszone wędliny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięsa czyścimy ze skórek i ścięgien, formując zgrabny kawałek, płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy. Wkładamy do głębokich naczyń i zasypujemy cukrem, bardzo dokładnie w nim obtaczamy. Przykrywamy, wstawiamy do lodówki na 24 godz. Wyjmujemy, dokładnie płuczemy i osuszamy, po czym obsypujemy i obtaczamy mieszanką soli zwykłej i peklowej, wstawiamy do lodówki na 24 godz.
Wyjmujemy, płuczemy, osuszamy i nacieramy bardzo dokładnie mieszanką przypraw – wybór wedle uznania
najlepiej utłuc je w moździerzu bezpośrednio przed użyciem. Na wierzchu kładziemy rządkiem liście laurowe, obwiązujemy sznurkiem.
Wkładamy w pończochy, naciągamy, zawiązujemy. Wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na 12–14 dni – idealna będzie temp. 12–15°C, ale mięso wysuszy się i w pokojowej, byle w wietrzonym pomieszczeniu.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017