Przepis: Agata Wojda Wykonanie potraw i stylizacja: BBS STUDIO
4.52 (192)
Bruschetta z musem z selera i karczochów to wariacja na temat kuchni włoskiej. Żytnia bagietka przywołuje na myśl francuskie piekarnie. Karczochy to kolejne nawiązanie do kuchni francuskiej. Mascarpone, parmezan i rukola to klasyczne składniki znane z kuchni Włoch. Bruschetta z musem z selera i karczochów zaskoczy słodko-korzennym smakiem.
seler 3 szt.
masło 100 g
czosnek 4 ząbki
karczochy 7 szt.
olej lniany 2 łyżki stołowe
miód 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mascarpone 2 łyżki stołowe
orzechy włoskie 1 łyżka stołowa
bułka 1 szt.
olej słonecznikowy 5 łyżek stołowych
parmezan 1 łyżka stołowa
cukier puder 1 szczypta
rukola 3 łyżki stołowe
2 selery obieramy, kroimy w 1-cm plastry. Wykładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy masło i lekko zgniecione ząbki czosnku, solimy i podlewamy wodą. Przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika i pieczemy do miękkości.
Po ok. 30 min możemy odkryć folię i pozwolić, aby seler się lekko zrumienił. Odławiamy czosnek i seler, studzimy, wrzucamy do kielicha blendera.
Marynowane karczochy osączamy z zalewy, odcinamy liście i odkładamy je, dorzucamy do blendera tylko doły karczochów. Miksujemy z odrobiną oleju lnianego lub laskowego, miodem i solą, na jak najgładszą konsystencję. Delikatnie mieszamy z mascarpone i orzechami, odstawiamy do lodówki.
Żytnią bagietkę (przekrojoną na pół lub pociętą w plastry) skrapiamy oliwą i opiekamy.
Rozgrzewamy tłuszcz we frytkownicy lub w napełnionym do 1/3 głębokim garnuszku – powinien być tak rozgrzany, aby po włożeniu płatka selera pojawiała się piana. Pozostały seler ścinamy na prawie przezroczyste płatki.
Partiami smażymy na rumiano i chrupiąco, osuszamy na papierowym ręczniku, na gorąco oprószamy solą, startym parmezanem i odrobiną cukru pudru, mieszamy z listkami rukoli. Bagietkę podajemy z musem, odłożonymi listkami karczocha oraz chipsami z selera z rukolą. Bruschetta z musem z selera i karczochów jest gotowa do podania.
Porady
Bruschetta z musem z selera i karczochów zawiera:
- 2-3 duże bulwy selera
- 4 ząbki czosnku
- 5-7 marynowanych karczochów
- zamiast oleju lnianego można użyć olej z orzechów laskowych
- 2 łyżki mascarpone
- bułka w przepisie to żytnia bagietka
- olej słonecznikowy potrzebny jest do głębokiego smażenia, zamiast oleju może być frytura
- czubatą łyżeczkę startego parmezanu
Selery na mus można również ugotować, z masłem i odrobiną mleka. Alternatywa dla mascarpone: podgrzewamy 100 ml tłustej śmietanki, rozpuszczamy w niej czubatą łyżkę włoskiego sera, studzimy i mieszamy z miksowanym selerem oraz sokiem z cytryny i orzechami; w tej wersji pomijamy karczochy. Mus z selera i karczochów jest bardzo dobrym dodatkiem do pieczonych lub smażonych ryb.
20% rabatu na wszystkie produkty nieprzecenione z wyłączeniem marki HKliving. Oferta dostępna na dutchhouse.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 389,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 311,99 zł.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.