Caldo verde – zielona zupa

Ocena:

4.47 (164)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 300 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 50 dag włoskiej kapusty
  • 20 dag chorizo (kiełbasy z papryką)
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy

Caldo verde – zielona zupa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Ziemniaki i czosnek zalać bulionem, gotować do miękkości około 25 minut. Marchewki umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć.
  • Ziemniaki wyjąć z bulionu łyżką cedzakową, włożyć do miski, rozgnieść widelcem. Kapustę i ziemniaki włożyć do bulionu.
  • Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, dodać do zupy, gotować ok. 10 min. Kolendrę opłukać, posiekać, dodać do zupy, przyprawić solą i pieprzem, wlać odrobinę oliwy. Zupę podawać z białym pieczywem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne