Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 300 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
50 dag ziemniaków
3 ząbki czosnku
6 szklanek bulionu warzywnego
2 marchewki
50 dag włoskiej kapusty
20 dag chorizo (kiełbasy z papryką)
1/2 pęczka świeżej kolendry
sól
pieprz
odrobina oliwy
Caldo verde – zielona zupa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Ziemniaki i czosnek zalać bulionem, gotować do miękkości około 25 minut. Marchewki umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Kapustę oczyścić, opłukać, poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć.
Ziemniaki wyjąć z bulionu łyżką cedzakową, włożyć do miski, rozgnieść widelcem. Kapustę i ziemniaki włożyć do bulionu.
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, dodać do zupy, gotować ok. 10 min. Kolendrę opłukać, posiekać, dodać do zupy, przyprawić solą i pieprzem, wlać odrobinę oliwy. Zupę podawać z białym pieczywem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!