4.35 (243)
Kapusta z grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna, którą można traktować jako samodzielne danie, dodatek do karpia lub farsz. Doskonale wypełnia uszka, pierogi, paszteciki lub krokiety. W niektórych domach wzbogaca się ją grochem lub fasolą. Przyda się nie tylko w czasie świątecznej wieczerzy – dorzućcie do niej skwarki lub kiełbasę i podajcie na sycący obiad. Sprawdźcie, jak powstaje najlepsza kapusta z grzybami na Wigilię lub każdy dzień tygodnia.
kapusta kiszona 500 g
suszone grzyby 25 g
olej 30 ml
cebula 120 g
marchewka 60 g
woda 500 ml
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 2 szt.
pieprz 3 g
sól 3 g
cukier 3 g
Suszone grzyby: przepłukujemy, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Wkładamy do miseczki i zalewamy letnią wodą (250 ml). Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc. Odsączamy i kroimy w paski. Wodę zachowujemy. Możemy też wykorzystać mrożone grzyby leśne (na przykład podgrzybki lub prawdziwki). Jeśli są już posiekane, od razu dorzućmy je do garnka z kapustą, bez wcześniejszego rozmrażania.
foodie.by.bb
Marchewka: myjemy ją, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Jest to składnik opcjonalny, ale pożądany – dodaje potrawie nieco słodyczy. Często można go znaleźć od razu w parze z kapustą z wiaderka lub słoika.
foodie.by.bb
Cebula: obieramy ją i przepoławiamy. Usuwamy rdzeń. Resztę kroimy w piórka, a następnie siekamy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Szklimy na nim cebulę. Nie pozwólmy, żeby się zarumieniła.
foodie.by.bb
Kapusta: odciskamy ją z soku. Jeśli wydaje nam się bardzo kwaśna, możemy ją dodatkowo przepłukać na sitku. Siekamy ją na drobniejsze kawałki. Nie jest to niezbędny krok, jeśli ma być dodatkiem do głównego dania, ale jest pożądany, kiedy przygotowujemy ją na farsz na pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki lub kulebiak.
foodie.by.bb
Gotowanie: w dużym garnku umieszczamy wszystkie przygotowane składniki. Dodajemy wodę z moczenia grzybów, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i cukier. Świąteczna kapusta z grzybami leśnymi wyjdzie nam wyjątkowo smaczna, jeśli dorzucimy do niej także kminek, jałowiec, majeranek lub wędzoną paprykę. Dolewamy 250 ml wody. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, do miękkości kapusty. Dosalamy do smaku.
foodie.by.bb
Porady
- Miłośnikom domowych przetworów polecamy zrobienie odpowiednio wcześniej własnej kapusty kiszonej. Przygotowanie potraw wigilijnych od podstaw przyniesie mnóstwo satysfakcji.
- Pamiętajmy, że grzybów leśnych nie mogą jeść dzieci do 12 roku życia. Możemy dla nich przygotować oddzielną porcję z pieczarkami lub z boczniakami.
- Nasz przepis na kapustę z grzybami jak u babci możemy nieco zmodyfikować i dodać do niej również śliwki – najlepiej suszone lub wędzone. Należy je namoczyć, odcisnąć, pokroić na drobne kawałeczki i lekko przysmażyć wraz z cebulką. Taka kapusta będzie miała ciekawy, lekko winny smak.
- Olej rzepakowy z powodzeniem można zastąpić innym, na przykład lnianym, który często dodaje się do wigilijnych potraw.
Kapusta wigilijna z grzybami to proste i szybkie, tradycyjne danie, które możemy serwować gościom na wiele różnych sposobów. Zwykle podaje się ją z karpiem smażonym (lub inną rybą) i purée ziemniaczanym. To także danie smaczne same w sobie, można je po prostu jeść ze świeżym pieczywem (najlepiej domowym, na zakwasie). Kapusta z grzybami suszonymi to także świetny farsz do różnych świątecznych potraw, takich jak:
Tradycyjna kapusta kiszona z grzybami składa się z kilku prostych składników, ale można ją urozmaicić dodatkami, które podkręcą jej smak, takimi jak starte jabłko (szara reneta), sok z cytryny, czosnek, a nawet sos sojowy.
Sposobów na to, jak zrobić kapustę z grzybami na Wigilię, jest całe mnóstwo i przepisy często różnią się w zależności od regionu. Popularne wariacje to na przykład:
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Skorzystaj z promocji -30% na nową kolekcję przy zakupie minimum 2 sztuk w salonach i na www.esotiq.com. Promocja nie dotyczy produktów bazowych i kosmetyków. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
-25% na asortyment dostępny w butiku w Krakowie i na slowglow.pl/sklep. Dostawa gratis. Promocja nie łączy się z innymi obniżkami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena serum Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 169,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 126,75 zł. Najniższa cena kremu Balansis ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 259,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 194,25 zł. Najniższa cena pilingu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 39,99 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 29,99 zł. Najniższa cena zestawu świec ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 157,50 zł. Cena zestawu po zastosowaniu rabatu - 118,13 zł. Najniższa cena świecy ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 241,50 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 181,13 zł. Najniższa cena balsamu Aqua Your Body ze zdjęcia z 30dni przed obniżką - 119,00 zł. Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 89,25 zł. Produkty marki Polemika widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.