zapiekanka_z_kapusty_wloskiej

ZAPIEKANKA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ

Ocena:

4.5 (206)

  • 30 min.
  • dla 5 osób

włoska kapustka made in poland :)

Składniki:

  • mała kapusta włoska
  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 cebule
  • 200 g boczku
  • pęczek natki
  • sól pieprz olej

Zapiekanka z kapusty włoskiej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • kapustę posiekać na drobne kawalki (po upieczeniu lepiej się kroi i nakłada), przelać wrzątkiem 3 razy lub obgotować w osolonej wodzie ok 3 minut;
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni, naczynie żaroodporne nasmarować olejem i wstawić do piekarnika;
  • cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie, dorzucić połowę boczku pokrojonego w kostkę lub paseczki oraz wyciśnięte ząbki czosnku - poddusić wszystko;
  • w misce zmiksować: mąkę, jajka i mleko - powinna powstać gładka masa (naleśnikowa);
  • dodać resztę boczku (pokrojonego również w kostkę lub paseczki) oraz
  • posiekaną natkę i podduszoną cebulkę z boczkiem i czosnkiem (przekładać bez nadmiaru tłuszczu);
  • wszystko dokładnie wymieszać
  • doprawić solą i pieprzem (masa będzie wyglądala jak gęsta masa naleśnikowa)
  • wyjąć naczynie żaroodporne i na dno wylać 1/2 ciasta
  • na to wyłożyć kapustę (można posolić), a na nią pozostalą część ciasta
  • wstawić do piekarnika na ok 35 minut
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne