kapusta kiszona

6 przepisów

Przepisy w kolekcji kapusta kiszona

Artykuły powiązane

Wielofunkcyjna maszynka do mielenia Bosch CompactPower
27.09.2020

Obiad, przetwory i deser – jak działa wielofunkcyjna maszynka do mielenia [REDAKCJA TESTUJE]

Któż z nas nie lubi praktycznych rozwiązań do gotowania? Zabieganie, brak miejsca na przechowywanie czy skomplikowane instrukcje niektórych sprzętów kuchennych nie ułatwiają pracy w kuchni. Wielofunkcyjne, łatwe w obsłudze urządzenia to nie tylko oszczędność miejsca. To przede wszystkim wygoda i inspiracja, że z pomocą jednej maszynki, możemy przygotować dania wymagające różnej obróbki żywności. Od mielenia, przez siekanie, aż po wyciskanie i przecieranie. Sprawdźcie, jak w praktyce wykorzystaliśmy te możliwości z marką Bosch.

Szatkownica do kapusty
20.09.2020

Szatkownica do kapusty. Przegląd urządzeń do rozdrabniania kapusty

Szatkownica do kapusty to obowiązkowe akcesorium na koniec lata. Właśnie wtedy zaczyna się sezon na kiszenie kapusty. Na wsiach kiszenie rozpoczynano od dnia świętego Michała (23 września), podążając za przysłowiem ludowym głoszącym, że ten patron pomaga podczas wpychania warzywa do beczek. Z pewnością porządna mandolina stanie się również doskonałym pomocnikiem dla osób lubiących surówkę na bazie kapusty. W cyklu Dobre rzeczy polecamy szatkownice do rozdrabniania kapusty.

Somebody feed Phil
31.07.2020

Kto nakarmi Phila? Netflix zdradza odpowiedź

Zwiedzanie różnych zakątków świata i poznawanie lokalnej kultury to popularny sposób na podróżowanie. Ilość programów, w których prowadzący odwiedza różne kraje, smakuje tradycyjnych specjałów i opowiada ciekawostki o konkretnym państwie, jest mnóstwo. Program „Somebody feed Phil” zrealizowany przez Netflix wyróżnia się spośród wielu innych. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie podpowiadamy, kto nakarmi Phila.

Jedzenie na zapas w domu
14.03.2020

Zapasy jedzenia w domu? Jagna Niedzielska: zaplanujmy zakupy!

Zapasy jedzenia w domu to coś, co z jednej strony może zapewnić nam idealny plan posiłków dla całej rodziny, ale z drugiej - łatwo może zaprowadzić nas do zmarnowania jedzenia, a tym samym straty pieniędzy. Jagna Niedzielska podpowiedziała, jak zabrać się za zakupy, jeśli chcemy zrobić przemyślane zapasy jedzenia w domu. Prowadząca program "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" podpowiedziała, które produkty faktycznie mogą być przechowywane w dłużej, a w dodatku będą zdrowym uzupełnieniem codziennego jadłospisu - nawet w trudniejszej sytuacji społecznej.

Rafi Fisher
26.09.2019

Doktor od kiszonek – Rafi Fisher opowiada o przetworach

Jakiś czas temu w warszawskiej restauracji Shipudei Berek powstało Muzeum Fermentacji – półki zastawione są słojami podpisanymi jego nazwiskiem. O kiszonkach mógłby opowiadać godzinami. To tym bardziej ciekawe, że z zawodu jest… dentystą. W cyklu Człowiek od kuchni rozmawiamy z doktorem Rafi Fisherem.

Aleksander Baron
14.02.2019

Kwestionariusz kulinarny – Aleksander Baron

Aleksander Baron – szef kuchni warszawskiej restauracji Zoni - dla jednych mistrz kiszonek wszelakich, dla drugich kreator wyjątkowych zestawień jedzenia i mocniejszego alkoholu, a jeszcze dla innych Szef Jutra, który patrząc na to, co za oknem, kreuje w głowie dania, o jakich jeszcze nie śniliśmy. W cyklu „Człowiek od kuchni” Aleksander Baron opowiada o inspiracjach, tworzeniu menu w Zoni, smakach dzieciństwa i potrawie, której nie odmówiłby na ostatni posiłek w życiu.

Mateusz Gessler
24.01.2019

Mateusz Gessler – kwestionariusz kulinarny

Mateusz Gessler – szef kuchni i juror programu „MasterChef Junior” o wielkim sercu do kuchni polskiej i francuskiej. W cyklu „Człowiek od kuchni” mówi, co gotuje po pracy, zdradza swoje smaki dzieciństwa i opowiada o swoich kulinarnych podróżach.

Kiszonki - zdrowe i modne!
19.09.2018

Mądra moda na kiszonki

Kombucza, kimchi, kefir – fermentowana żywność znajduje się ostatnio na szczycie listy kuchennych przebojów. Nie bez powodu. Poprawia odporność, trawienie i sprawność umysłu. O jej zaletach na łamach nowego magazynu "To Twój Moment" piszą Sarah Orme i Maria Bez.

kiszonki
14.09.2018

Kiś i fermentuj z najlepszymi - top 5 książek o kiszonkach

Kiszenie to jeden z najgorętszych trendów na nadchodzące lata. Jak udowadniają specjaliści do słoika możemy włożyć niemal wszystko - od zwykłej marchewki, przez liście kalafiora, po cytryny. W cyklu Kulturalnie kulinarnie wybraliśmy najlepsze książki o kiszeniu i fermentacji.

Kluski
02.09.2018

Kuchnia śląska - nie tylko rolada i kluski

Kuchnia śląska to jedna z najbardziej charakterystycznych polskich kuchni regionalnych. Chyba wszyscy znają słynne kluski śląskie, podawane z roladą i modrą kapustą. Oprócz klasyków na Śląsku można jednak znaleźć o wiele więcej - młodzi kucharze pokazują, że kuchnia śląska ma też nowoczesne oblicze.