Kibiny

Ocena:

4.48 (163)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Kibiny to jeden ze szlagierów litewskiej kuchni. Z wyglądu przypominają nasze rodzime pierogi, jednak sposób ich przygotowania jest trochę inny. Inny jest też ich smak, więc jeśli chcielibyśmy urozmaicić nasze codzienne menu o nieprzeciętny, pyszny wariant pierożków, koniecznie spróbujmy kibinów. Do wyboru mamy wiele farszów zarówno mięsnych, jak i jarskich, więc każdy znajdzie coś dla siebie. 

Składniki:

  • mąka pszenna  600 g

  • masło  250 g

  • jajka  3 szt.

  • drożdże  30 g

  • kwaśna śmietana  200 g

  • mleko  100 ml

  • sól  8 g

  • cukier  5 g

  • woda  30 ml

  • baranina  600 g

  • kapusta biała  150 g

  • cebula  1 szt.

  • pieprz  3 g

Kibiny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać masło i 5 g soli. Następnie 2 jajka rozmieszać z kwaśną śmietaną, połączyć wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, jeśli klei się do rąk należy podsypywać mąką.

    Świeże drożdże
  • Krok 2:

    Przygotowanie farszu: Baraninę trzeba bardzo drobno pokroić lub zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu (3 g) i posolić (3 g).

    cebula pokrojona
  • Krok 3:

    Formowanie kibinów: Ciasto na kibiny należy podzielić na równe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować, na środek trzeba położyć surowy farsz i zlepić ciasto jak na pierogi.

     

    Ciasto drożdżowe - wyrastanie
  • Krok 4:

    Kibiny - pieczenie: Gotowe kibiny trzeba umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch kibinów powinno się posmarować jajkiem połączonym z wodą. Piekarnik należy rozgrzać do 200°C i piec kibiny przez 20-25 minut, aż będą złote i wyrośnięte.

    Kibiny

Porady

  • Jak podawać kibiny? Warto zaserwować je w towarzystwie dobrego czystego rosołu lub czerwonego barszczu. Smakują wtedy naprawdę wyjątkowo.
  • Kibiny w oryginalnym wydaniu nadziewa się farszem z surowej baraniny lub jagnięciny. Możemy ją jednak zastąpić wieprzowinąindykiem albo kurczakiem. W każdym wariancie będą znakomite, o ile oczywiście dopracujemy farsz, dorzucając do niego odpowiednie dodatki.
  • Mięso do kibinów należy bardzo drobno posiekać albo zemleć, dodać nieco posiekanej cebuli i białej kapusty. Nie zapomnijmy dobrze posolić farszu, dosypmy trochę majeranku.
  • Nie szczędźmy też świeżo zmielonego czarnego pieprzu – kibiny powinny mieć dużą dozę pikanterii.
  • Miłośniczki i miłośnicy tradycyjnych pierogów z mięsem powinni spróbować także rosyjskiego specjału - pielmieni lub pysznego dania kuchni tatarskiej - czebureków. Ciekawą potrawą polskiej kuchni są z kolei pierogi z kaszanką
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kibiny litewskie

Kibiny, podobnie jak chłodnik, kołduny czy cepeliny, należą do kanonu litewskiej kuchni. Kuchnia litewska jest niezwykle ciekawa i różnorodna, gdyż nasycona wpływami kulinarnymi różnych narodowości. Znajdziemy w niej akordy kuchni ukraińskiej, polskiej, rosyjskiej, niemieckiej, żydowskiej i tatarskiej.
Jednym z najciekawszych dań kuchni litewskiej są właśnie rzeczone kibiny, czyli niezwykły rodzaj pierogów wypełnionych smakowitym farszem mięsnym, warzywnym albo serowym.

Ciasto na kibiny

Kibiny litewskie przyrządza się z kruchego, półkruchego albo drożdżowego ciasta. Najczęściej jednak do tego dania wykorzystywane jest ciasto kruche. Po wypełnieniu farszem, kibiny są misternie zaklejane, po czym trafiają do pieca lub piekarnika.

Farsz na kibiny

Przeważnie kibiny litewskie to pierogi nadziewane mięsem z dodatkami. Dużym wzięciem cieszą się również kibiny:

  • z kapustą, grzybami i cebulką,
  • z twarogiem i szpinakiem,
  • z warzywami i żółtym serem,
  • z soczewicą.

Co ciekawe, również Mazury mają swoje tradycyjne kibiny. Farsz do kibinów mazurskich przyrządza się z surowej białej kiełbasy i przypraw. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne