Wegetariańskie carpaccio

Ocena:

4.49 (167)

Wegetariańskie carpaccio z zielonych warzyw i owoców to pyszny przepis na lekką sałatkę. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, całkowicie roślinna!

Składniki:

  • 2 łyżki soku jabłkowego
    2 łyżki octu jabłkowego
    1 łyżka cukru trzcinowego
    4 łyżki oliwy
    2 gałązki estragonu
    sól, pieprz
    50 g orzechów włoskich
    1 łyżka koncentratu soku jabłkowego
    1 łyżka cukru
    1/2 ogórka sałatkowego
    1 mała kalarepa
    1 małe zielone jabłko

Wegetariańskie carpaccio - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wegetariańskie carpaccio to po prostu sałatka z cienkich plasterków warzyw i owoców. Świetnie sprawdza się jako lekka przystawka. To roślinna wersja popularnego włoskiego dania.

    Najpopularniejszą, i wizualnie najbardziej przypominającą oryginał, jest wersja carpaccio z marynowanego buraka. Tę sałatkę można jednak przyrządzić z dowolnych warzyw i owoców, zamarynować w słodko-winnym sosie. Idealnie sprawdzą się w tej roli wszystkie chrupiące warzywa: cukinia, marchewka, ogórek, kalarepa czy rzodkiewka. Najlepiej kroić je tak, aby plasterki miały okrągły kształt.

    Wykonanie

    Przygotowujemy winegret z soku jabłkowego, octu, cukru trzcinowego i oliwy. Dodajemy posiekany estragon oraz sól
    i pieprz. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Orzechy mieszamy z koncentratem, cukrem i szczyptą soli. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Prażymy 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Ogórka myjemy, szatkujemy na tarce w cienkie plasterki. Kalarepę obieramy
    i kroimy w tak cienkie plastry, jak to tylko możliwe. Z jabłka wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy je również w cienkie plastry. Wszystkie plasterki układamy wachlarzowo na talerzykach lub większej paterze i skrapiamy winegretem. Orzechy grubo siekamy i posypujemy nimi carpaccio. Dekorujemy listkami estragonu i podajemy.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne