Zupa wiejska z kapustą, fasolą i białą kiełbasą

Ocena:

4.46 (181)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Zupa wiejska z kapustą, fasolą i białą kiełbasą to prosta propozycja na danie obiadowe. Przepis na zupę pochodzi z Francji. Wiejska zupa z kapustą i fasolą zawiera dużą ilość mięsa. 

Składniki:

  • fasola  600 g

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  6 szt.

  • pieprz  6 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • kalarepa  2 szt.

  • por  2 szt.

  • kapusta  1 szt.

  • żeberka  300 g

  • boczek wędzony  200 g

  • czosnek  2 szt.

  • ziemniaki  8 szt.

  • biała kiełbasa  8 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Zupa wiejska z kapustą, fasolą i białą kiełbasą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Moczoną przez noc fasolę zalewamy 4 l wody, dodajemy wszystkie zioła i przyprawy, średniej wielkości, pokrojoną w skośne 3-cm kawałki marchew, obraną i pokrojoną w grubą kostkę rzepę lub kalarepkę, pokrojone w cienkie plasterki pory, kapustę pokrojoną w grubą kostkę, wędzone żeberka.

  • Krok 2:

    Gotujemy przez 1 godz. Na suchej patelni rumienimy boczek pokrojony w niewielkie słupki i czosnek, aby przypiekł się nieco od przeciętej strony. Wkładamy do garnka razem z całymi ziemniakami i kiełbaskami. Gotujemy ok. 25 min.

  • Krok 3:

    Żeberka wyjmujemy i obieramy z nich mięso wprost do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem wyjmujemy nieobrany, przecięty na pół w poprzek czosnek i natkę. Rozlewamy zupę tak, żeby do każdej porcji trafił ziemniak i kiełbasa (kiełbaski można wyjąć z zupy, zrumienić na patelni i dopiero wtedy ułożyć na wierzchu dania). Obok polecam podać ostrą musztardę, żytni chleb lub bagietkę i kieliszek prostego czerwonego wina.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne