Anna Galuhn

Zupa krem z kalarepy

Ocena:

4.34 (222)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Zupa krem z kalarepy to lekka wiosenna potrawa, która nie jest pozbawiona charakteru. Przygotowana na zeszklonej cebulce i bulionie warzywnym ma pełny aromat i wyrazisty smak. Z kolei dodatek słodkiej śmietany nadaje jej aksamitny i wyrafinowany finisz. Do gładkiego kremu z kalarepy świetnie pasują chrupiące grzanki z jasnego chleba i świeże zioła.

Składniki:

  • kalarepa  4 szt.

  • cebula  1 szt.

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • bulion warzywny  2 l

  • cukier  2 g

  • sól  5 g

  • pieprz  2 g

  • śmietana 30%  45 ml

  • chleb tostowy  50 g

  • natka pietruszki  0.5 g

Zupa krem z kalarepy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kalarepę: myjemy, odcinamy liście i zdrewniałe końcówki. Następnie kroimy ją w drobną kostkę.

  • Krok 2:

    Cebulę: obieramy z łupin i siekamy drobno.

  • Krok 3:

    Podsmażanie warzyw: w dużym garnku na zupę rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia przez ok. 3–4 min. Następnie dodajemy pokrojoną kalarepę. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy warzywa przez ok. 5 min.

  • Krok 4:

    Gotowanie zupy: kalarepę i cebulę zalewamy bulionem. Dodajemy szczyptę cukru i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.

  • Krok 5:

    Blendowanie: garnek z zupą zdejmujemy z kuchenki i miksujemy zawartość przy pomocy blendera ręcznego.

  • Krok 6:

    Doprawianie: dodajemy sól, pieprz i śmietanę. Jeśli zupa ostygła wstawiamy ponownie na kuchenkę, aby ją podgrzać (nie musi już się gotować).

  • Krok 7:

    Grzanki: chleb tostowy kroimy w małą kostkę i smażymy na suchej patelni przez ok. 5–7 min. Co jakiś czas mieszamy, aby grzanki przyrumieniły się równomiernie z każdej strony

  • Krok 8:

    Zupa krem z kalarepy jest gotowa: wierzch posypujemy grzankami i ozdabiamy natką pietruszki.

Porady

  • Kalarepki powinny być miękkie, ale nie mogą być rozgotowane, ponieważ wtedy tracą smak.
  • Zamiast cebuli możemy podsmażyć drobno posiekany por (biała część). Jest nieco bardziej delikatny, a równie dobrze komponuje się ze smakiem kalarey.
  • Zupa krem z kalarepy najlepiej smakuje na samodzielnie przygotowanym bulionie. Nie trzeba gotować wszystkiego w jednym dniu – zawekowany w słoiku domowy bulion warzywny jest odpowiedni do spożycia przez kilka miesięcy.
  • Jeśli nie zależy nam na wersji wegetariańskiej, możemy przygotować ją na lekkim rosole drobiowym.
  • Zupę na krem z kalarepy gotujemy w dużym garnku (ok. 5–6 l), zwiększając szansę na to, że w całości przetrwa blendowanie.
  • W wersji wegańskiej pomijamy śmietanę. W zamian możemy dodać mleko kokosowe.
  • Zgodnie z podstawowym przepisem podajemy ją z grzankami z chleba tostowego i natką pietruszki. Równie smaczna jest wersja ze świeżo posiekanym koperkiem, olejem dyniowym lub pestkami dyni bądź słonecznika.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Warianty przepisu na zupę krem z kalarepy

W podstawowej wersji zupa wychodzi lekka i delikatna. Możemy dodać do niej kilka składników więcej, aby była bardziej sycąca lub ostrzejsza. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji:

  • zupa krem z kalarepy z ziemniakami – obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ok. 500 g ziemniaków. Podsmażamy je na oliwie razem z kalarepką, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości,
  • zupa krem z kalarepy z chrzanem – mielony chrzan dodajemy do zblendowanej zupy łyżka po łyżce. Na bieżąco sprawdzamy, czy jej smak jest już odpowiedni,
  • zupa krem z kalarepy i cukinii lub innych warzyw – do delikatnej kompozycji świetnie pasuje nie tylko cukinia, ale także marchewka, brokuły czy zielonych groszek.

Zupa krem z liści kalarepy

W myśl zasady zero waste, do zupy z kalarepy możemy wrzucić także liście. One także są jadalne, a w smaku łudząco przypominają bulwy. Idealnie komponują się z białymi warzywami – ziemniakami, cebulą, selerem, kalafiorem lub pietruszką. Krem z liści kalarepy jest smaczny także z innymi warzywami:

  • marchewka,
  • fasolką szparagową,
  • brokułami.

Z liści kalarepy możemy przygotować także pyszną, świeżą sałatkę lub pesto.

Nie tylko zupa krem z kalarepy

Poniżej kilka innych propozycji na dania i przekąski z kalarepy:

  • kanapki z kalarepką – wystarczy ją pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na kanapkach z serem żółtym, sałatą i szynką,
  • sałatka z kalarepką – w zestawieniu z jabłkiem, koprem włoskim i parmezanem stanowi lekkie i wyjątkowe połączenie,
  • słupki z kalarepy – doskonale sprawdzają się jako imprezowa przekąska. Można je maczać w hummusie z suszonymi pomidorami lub innych domowych pastach,
  • kalarepa faszerowana – tu z farszem z szynki i żółtego sera, zapiekana w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową.

Jeśli jesteśmy amatorami zup z kawałkami warzyw, możemy przygotować zupę kalarepową z warzywami pokrojonymi w kostkę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne