Zupa krem z wiosennych listków, z jajkiem i kozią roladką

Ocena:

4.51 (142)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Z liści szczawiu i szpinaku przygotowujemy pożywną zieloną zupę. Serwujemy z sałatą z serem kozim. Wiosna w pełni!

Składniki:

  • cebula  1 szt.

  • kalarepa  3 szt.

  • masło  80 g

  • szczaw  50 g

  • sałata masłowa  3 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • bulion warzywny  90 ml

  • szpinak  50 g

  • mascarpone  100 g

  • kozi ser  200 g

  • kwaśna śmietana  100 ml

  • rzodkiewka  5 szt.

  • sok z cytryny  1 szt.

  • koperek  1 pęczek

  • jajka  3 szt.

Zupa krem z wiosennych listków, z jajkiem i kozią roladką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebulę i kalarepkę obieramy, cebulę tniemy w kostkę, kalarepę – w bardzo cienkie plasterki. Do garnka wkładamy masło, topimy, dokładamy cebulę i kalarepkę, podsmażamy delikatnie ok. 5 min. Dodajemy szczaw i porwane na kawałki 2 główki sałaty. Oprószamy solą, pieprzem, gałką i cukrem, zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 min, dorzucamy oczyszczony szpinak i mascarpone. Po 5–7 min miksujemy blenderem na gładki, aksamitny krem.

  • Krok 2:

    Cebulę i kalarepkę obieramy, cebulę tniemy w kostkę, kalarepę – w bardzo cienkie plasterki. Do garnka wkładamy masło, topimy, dokładamy cebulę i kalarepkę, podsmażamy delikatnie ok. 5 min. Dodajemy szczaw i porwane na kawałki 2 główki sałaty. Oprószamy solą, pieprzem, gałką i cukrem, zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 min, dorzucamy oczyszczony szpinak i mascarpone. Po 5–7 min miksujemy blenderem na gładki, aksamitny krem.

Porady

Agata Wojda: W moim domu z masłowej sałaty powstawał jedynie chłodnik: 2 główki wędrowały do maślanki z jogurtem lub śmietaną, koprem, tartymi ogórkami i rzodkiewką. Do talerza z takim chłodnikiem dorzucało się kostki białego sera lub fety, a zagryzało razowym chlebem. Ta zupa krem to niedawny wynalazek – można ją też robić na zielonym groszku lub z dodatkiem ziemniaków zamiast kalarepki; jajka zastąpić wędzonym łososiem, grzankami przypieczonymi z tartym parmezanem lub uprażonymi kostkami boczku. Polecam też pesto z listków rzodkiewki i kruszonej bryndzy.

Zobacz też: Zupa krem z kalafiora, marchewki i ziemniaków

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne