Sałatka makaronowa z kalafiorem

Ocena:

4.48 (159)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Przepis na sałatkę makaronową z kalafiorem, orzechami i listkami brukselki

Składniki:

  • kalafior
  • sól, cukier
  • 15 szt.większych brukselek
  • boczek wędzony, resztki wędlin, suszona kiełbasa
  • 75 g posiekanych grubo orzechów włoskich
  • 1/2 kg makaronu o podłużnych kształtach typu np. trofie
  • 3 pomarańcze
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ząbki czosnku, pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1cytryny

Sałatka makaronowa z kalafiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kalafiora dzielimy na maleńkie różyczki wielkości paznokcia. Zagotowujemy wodę, solimy i dodajemy cukier. Blanszujemy w niej kalafiora przez 3 min, odcedzamy, zachowując wodę, i wrzucamy w lód. Obieramy liść po liściu brukselkę. Blanszujemy w pozostawionej wodzie przez 1 min. Dodajemy do lodu i kalafiora.
  • Zimne składniki osuszamy na sicie. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuszczamy wędliny i prażymy przez 2 min na suchej patelni. Na suchej patelni prażymy też orzechy włoskie. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Wyciskamy sok z pomarańczy na niewielką patelnię i redukujemy z cukrem na gorący, gęsty syrop. Wciskamy 1 ząbek czosnku, wkręcamy pieprz, dodajemy 4 łyżki oliwy i solimy.
  • Z gorącym sosem mieszamy makaron i orzechy. Do wystudzonego dodajemy kalafior, wędlinę i brukselkę. Przed podaniem całości dociskamy sok z cytryny i ewentualnie pozwalamy sobie na więcej oliwy.
  • Inne pomysły na sałatki z makaronu to podsmażona cukinia, zrumienione na chrupiąco cienkie plasterki suchej kiełbasy typu żywiecka i solidna garść świeżego szpinaku dodana do gorącej cukinii tuż po zdjęciu jej z patelni i wymieszana z nią. Wszystko łączymy z makaronem typu penne czy kokardki. Niezależnie od klasycznego winegretu czy pesto, które wlewamy do połączenia się całości, możemy przygotować dodatkowy pomidorowy sos z bazylią, używając do niego gęstej, lekko zredukowanej na patelni pomidorowej passaty, czosnku, łyżki dobrego oleju i soli. Wystudzony sos nalewamy na dno misek, układamy na nim plasterki pomidorów cherry, a na wierzch gotowy, doprawiony makaron z warzywami.

Porady

>>> Najwspanialsze w tym daniu jest to, że można je zjeść na zimno lub podsmażyć na suchej patelni i podać posypane startym serem typu parmezan. Sukces świetnej sałatki makaronowej tkwi w zadbaniu, by makaron zniknął pośród dodatków. Pamiętajmy również, że szybko wciąga on sosy, więc trzeba je wlewać tuż przed podaniem. Dużo ciekawiej z makaronem smakują dodatki podpieczone lub podsmażone niż surowe, podsmażajmy więc wędlinę czy pieczarki, podpiekajmy paprykę, siekajmy dużo zielonych dodatków i nie zapominajmy o orzechach, skórce cytrynowej, pesto i tartym parmezanie.

Zobacz też: Zupa kalafiorowa i kotlety z kalafiora. Odkryj to warzywo na nowo

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Autorka przepisu: Agata Wojda

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne