Suflet kalafiorowy

Ocena:

4.53 (173)

  • 20 min.
  • dla 6 osób

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 40–50 minut Porcja: 120 kcal Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • kalafior (ok. 1/2 kg)
  • 6 dag zielonych oliwek
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki kaparów
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Suflet kalafiorowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kalafior podzielić na różyczki, 6 odłożyć do dekoracji. Ugotować w osolonym wrzątku. Osączyć, zmiksować.
  • Oliwki pokroić w plasterki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Kalafiorowe purée wymieszać ze śmietaną i żółtkami. Dodać oliwki i osączone kapary. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Dodać pianę, delikatnie wymieszać.
  • 6 żaroodpornych foremek posmarować oliwą, nałożyć masę kalafiorową. Foremki wstawić do dużej formy, wlać tyle gorącej wody, by sięgała do połowy wysokości foremek. Piec w kąpieli wodnej 40–50 minut w temp. 160°C, aż masa stężeje. Suflety udekorować kalafiorem, podawać na zimno lub gorąco.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne