Tradycyjne faworki znamy wszyscy, ale te nadziewane to nowość. Inspirujemy się włoskimi przepisami i do delikatnego ciasta wkładamy pyszne bakalie. Takich faworków jeszcze nie jedliście!
Składniki:
Nadzienie:
200 g tłustego mleka
60 g czerstwej chałki
30 g rodzynek
30 g orzeszków piniowych
20 g cukru
20 g słodkiego kakao
Ciasto:
250 g mąki
20 g cukru
1 jajko
1 łyżka oliwy
80 ml białego wina
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
1 białko
Faworki nadziewane bakaliami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Nadzienie: orzeszki i rodzynki uprażyć na suchej patelni. Chałkę namoczyć w ciepłym mleku
a następnie dokładnie odcisnąć i zmiksować. Dodać kakao i cukier
wymieszać. Wsypać orzeszki i rodzynki
ponownie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski. Dodać jajko
oliwę
cukier i wino. Zagnieść miękkie
jednolite ciasto. Rozwałkowywać porcjami na grubość 1 mm. Radełkiem wyciąć kwadraty o boku 5 cm. Na połowę rozłożyć nadzienie. Brzegi posmarować rozkłóconym białkiem. Przykryć pozostałymi kwadratami ciasta. Docisnąć brzegi.
Olej rozgrzać do 170°C. Smażyć po 5-6 faworków naraz na jasnozłoty kolor.
Faworki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 1/2019