Ciasto pijak

Ocena:

4.44 (192)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 7 osób
  • średni

Ciasto pijak to ciasto warstwowe, którego podstawą jest biszkopt, dżem porzeczkowy, ciasto makowo-kokosowe, masa budyniowa i gotowe biszkopty, a wierzch wykończony jest polewą czekoladową. Dość osobliwą nazwę zyskał dzięki dużej obecności alkoholu, którym nasącza się dwie warstwy ciasta. Deser ten świecił triumfy w dobie PRL-u i do dziś cieszy się dużą popularnością. Możemy przygotować je również bez alkoholu lub wódkę zastąpić rumem, nalewką lub likierem. Ciasto pijak na biszkopcie nie jest trudne do wykonania, ale przygotowanie zajmuje trochę czasu.

Składniki:

  • jajka  9 szt.

  • cukier  225 g

  • olej  120 ml

  • mąka  180 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • mak  125 g

  • wiórki kokosowe  150 g

  • mleko  425 ml

  • mąka ziemniaczana  60 g

  • cukier puder  160 g

  • masło  350 g

  • biszkopty  200 g

  • dżem owocowy  300 g

  • kakao  50 g

  • wódka  250 ml

  • woda  40 ml

  • sok z cytryny  0.5 szt.

Ciasto pijak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: mleko, jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej, czyli co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.

  • Krok 2:

    Biszkopt: białka (3 szt.) ubijamy na sztywną pianę, partiami dodajemy cukier (120 g), nadal ubijając dodajemy po 1 żółtku. Potem dolewamy olej (120 ml). Mąkę (120 g) mieszamy proszkiem do pieczenia (5 g) i dosypujemy do mokrych składników. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Blaszkę o wymiarach ok. 24×30 cm wykładamy papierem do pieczenia (lub natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą). Przelewamy ciasto i wkładamy je do piekarnika na ok. 30 minut.

  • Krok 3:

    Ciasto makowo-kokosowe: z białek (6 szt.) ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy cukier (125 g) partiami, mak (125 g) i wiórki kokosowe (125 g). Delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt, w tej samej temperaturze przez około 25 minut.

  • Krok 4:

    Masa budyniowa: do połowy mleka wsypujemy budyń, mąkę pszenną (60 g) i ziemniaczaną (60 g), dokładamy też żółtka (3 szt.). Dobrze mieszamy trzepaczką. Resztę mleka trzeba zagotować. Wlewamy do niego rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszamy. Należy uważać, żeby masa budyniowa się nie przypaliła. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło (250 g) ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas miksujemy i dodajemy po łyżce zimny budyń, po każdej porcji składniki muszą być połączone.

  • Krok 5:

    Poncz: wódkę (może być też rum, nalewka, likier, np. pomarańczowy) łączymy z wodą i wciskamy sok z połowy cytryny (można ją pominąć).

  • Krok 6:

    Polewa: masło (100 g) włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Cukier puder (100 g) mieszany z kakao, przesypujemy do rondelka, dolewamy 60 ml mleka. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i studzimy.

  • Krok 7:

    Składanie ciasta: biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy wyrazistym, lekko kwaśnym dżemem, najlepiej porzeczkowym (wiśniowym lub powidłami). Kładziemy ciasto makowo-kokosowe, na nim rozsmarowujemy i masę budyniową. Okrągłe biszkopty ze sklepu (można też zrobić ciasto pijak z herbatnikami) namaczamy w ponczu i układamy je na kremie. Wierzch polewamy wystudzoną polewą czekoladową. Zastygającą, ale jeszcze lejącą polewą dekorujemy ciasto pijak. Opcjonalnie wierzch może posypać wiórkami kokosowymi dla dekoracji.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne