Kajzerka

18 przepisów

iStock-493179770

Kajzerka kojarzy się z prostym, pożywnym śniadaniem: wystarczy dosłownie chwila, aby posmarować ją masłem, udekorować kilkoma dodatkami i zjeść w mgnieniu oka. Nie wszyscy zdają sobie natomiast sprawę, że owe malutkie bułki można też przygotować nieco inaczej.

Do czego można wykorzystać kajzerki? 

Kajzerka to najbardziej popularna i lubiana bułeczka śniadaniowa. Trudno się temu dziwić: jest nieduża, chrupiąca i puszysta. Sprawdza się zarówno w wersji wytrawnej (z wędliną, serem, jajkiem, warzywami), jak i słodkiej, np. z konfiturą lub kremem orzechowo-czekoladowym. Jest zatem idealnym wyborem śniadaniowym dla osób w każdym wieku. 

Jeżeli próbujemy akurat zrzucić kilka zbędnych kilogramów, możemy zadawać sobie pytanie, ile kalorii ma kajzerka. Przyjmuje się, że przeciętna bułka tego typu waży ok. 80 g, zaś jej wartość energetyczna wynosi 180 kcal. Komuś będącemu na diecie owa wartość wyda się zapewne spora, zwłaszcza jeśli kajzerki miałyby się stać codzienną bazą dla naszego śniadania. W okresie wzmożonej walki z nadwagą warto się więc zastanowić nad wyborem np. pieczywa chrupkiego. 

Co ciekawe, możliwości kulinarnego wykorzystania kajzerek są znacznie większe: wystarczy sobie uświadomić, że istnieje opcja podawania ich na ciepło. Taki zabieg wymaga co prawda nieco więcej czasu i pracy, z pewnością przyczyni się jednak do przełamania rutyny związanej z porannym posiłkiem. 

Kajzerka: przepisy 

Popularna forma wykorzystania kajzerek to serwowanie ich w formie małych hamburgerów. Wystarczy smażona porcja wołowego lub wieprzowego mięsa oraz kilka ulubionych dodatków i nasz hamburger będzie gotowy. Takie danie nie należy zapewne do najzdrowszych, od czasu do czasu można sobie jednak na nie pozwolić. Jego wysokie walory smakowe doceniają zwłaszcza dzieci. 

Hamburgery nie wyczerpują jednak zastosowań kajzerki. Równie świetnie będzie ona smakować po zapieczeniu. Wiele zależy tu od naszych upodobań oraz czasu, jaki poświęcimy na przygotowanie posiłku. 

Do najszybszych dań z kajzerek należą zapiekane bułki z pieczarkami. Wystarczy odkroić górną część każdej bułeczki, napełnić przygotowanym wcześniej pieczarkowym farszem, a następnie wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Po wyjęciu pozostaje nam tylko doprawienie gotowego dania i możemy je już stawiać na stole. 

W bardzo podobny sposób powstają też inne potrawy: kajzerka zapiekana z tuńczykiem albo kajzerkowe mini pizze. Nieco bardziej wymyślnym daniem okaże się z kolei kajzerka z camembertem orzechowym, którą zapiekamy w towarzystwie białych winogron, plasterków ananasa oraz migdałów. Taką przekąskę z pewnością warto podać gościom podczas rodzinnych przyjęć. 

Jaka mąka na kajzerki? 

Myśląc na co dzień o kajzerkach, przyjmujemy za pewnik, że znajdziemy je w najbliższym sklepie spożywczym. Takie stwierdzenie jest oczywiście prawdziwe, ale dobrze też wziąć pod uwagę samodzielny wypiek tych bułeczek. Przepis na kajzerki nie wyda się nam prawdopodobnie trudny, zaś rezultat potrafi zachwycić podniebienie. 

Przed przystąpieniem do dzieła należy sobie tylko uświadomić, że będziemy potrzebowali dwóch rodzajów mąki: pszennej (350 g) i ziemniaczanej (60 g). Wystarczą one, wraz z pozostałymi składnikami wyszczególnionymi w przepisie, na upieczenie ośmiu bułeczek. 

Dodajmy na marginesie, że w razie konieczności niewielką część mąki pszennej można zamienić na żytnią. Wypieki okażą się nieco mniej puszyste, ale oczywiście nadal apetyczne. 

Jak formować domowe kajzerki? 

Kajzerka posiada swój charakterystyczny kształt, który wydaje się dość trudny do uformowania. Tymczasem wystarczy po prostu wiedzieć, jak postępować z ciastem przed pieczeniem. 

Po wyrośnięciu dzielimy je na porcje o wadze ok. 70-80 g. Z każdej porcji formujemy wałek ciasta o długości 30 cm. Następnie, trzymając koniec wałka, robimy podwójną pętelkę z ciasta, zawijając oba jego końce pod spód. Uformowane w taki sposób bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietaną, posypujemy według preferencji i wstawiamy do piekarnika.