Kremówka kajmakowa

Ocena:

4.43 (162)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Kremówka kajmakowa to kolejna wariacja na temat sernika. Dzięki kajmakowi i płatkom migdałowym ciasto nabiera odświętnego wyglądu. Kremówka kajmakowa będzie hitem na stole - od święta i nie tylko!

Składniki:

  • ciasto francuskie  2 szt.

  • żelatyna  10 g

  • śmietana kremówka  600 ml

  • ekstrakt waniliowy  10 ml

  • cukier puder  55 g

  • masa kajmakowa  250 g

  • płatki migdałowe  200 g

Kremówka kajmakowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Kwadratową formę o boku 20 cm i wysokich brzegach natłuszczamy i wylepiamy papierem do pieczenia tak aby wystawał z formy (dzięki temu ciasto będzie łatwiej wyjąć). Na większej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy jeden plaster ciasta nakłuwamy go widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i lekko obciążamy np. inną blaszką. Pieczemy przez 20 min lub do momentu gdy się lekko zezłoci. Zdejmujemy blaszkę i papier do pieczenia, podpiekamy kolejne 10–15 min lub aż ciasto się zrumieni. Odstawiamy aby całkowicie ostygło. To samo robimy z drugą porcją ciasta.

  • Krok 2:

    Żelatynę dodajemy do 60 ml gorącej wody i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy, aby ostygła. Śmietankę z wanilią i cukrem ubijamy mikserem na gęsty krem łączymy ją z rozpuszczoną żelatyną.

  • Krok 3:

    Ciasto przycinamy tak, aby pasowało do kwadratowej formy. Jeden kawałek umieszczamy na dnie. Na to wykładamy krem wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem upieczonego ciasta. Kajmak równomiernie rozprowadzamy na cieście i posypujemy płatkami migdałów. Schładzamy co najmniej 4 godz.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: mazurek kawowy z bakaliami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne