Rosół z kaczki

Ocena:

4.42 (213)

  • 3 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Rosół z kaczki jest znacznie smaczniejszą alternatywą dla częściej goszczącego w naszych domach rosołu z kurczaka. Jest on pożywny, aromatyczny, lekko słodki w smaku i ma zachęcającą brązowo-złocistą barwę. Przepis na rosół z kaczki nie jest zbyt skomplikowany, bowiem nie różni się znacząco od przepisu na rosół z kurczaka. Mimo wszystko warto wiedzieć, jak ugotować rosół z kaczki. 

Składniki:

  • udka z kaczki  2 szt.

  • pierś z kaczki  2 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  200 g

  • por  100 g

  • cebula  1 szt.

  • lubczyk  5 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  5 szt.

  • pieprz  3 g

  • sól  5 g

Rosół z kaczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepis na rosół z kaczki zaczynamy od wlania trzech litrów wody do garnka. Następnie wkładamy do niego udka i piersi kaczki i gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Opalamy cebulę nad ogniem, dodajemy razem z porem do garnka z mięsem na rosół z kaczki. 

    udka z kaczki
  • Krok 2:

    Następnym kokiem w przepisie na rosół z kaczki jest dodanie obranych warzyw, natki pietruszki, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego oraz łyżeczki soli. 

    włoszczyzna na rosół z kaczki
  • Krok 3:

    W trakcie gotowania, ściągamy z powierzchni szumowiny, dzięki temu rosół z kaczki będzie klarowny. Gotujemy rosół jeszcze co najmniej dwie godziny, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania. 

    Szumowniny - rosół z kaczki

Porady

  • Rosół z kaczki podajemy z lanym ciastem, makaronem albo ziemniakami - w zależności od regionu i smaków.
  • Jeśli przepis na rosół z kaczki odtwarzamy na kuchence indukcyjnej, możemy mieć nie lada problem z opaleniem cebuli nad ogniem – w takiej sytuacji możemy to zrobić na suchej patelni lub w piekarniku. Dodatnie do rosołu z kaczki opalonej cebuli jest bardzo ważne, gdyż dzięki temu oddaje ona więcej aromatu do rosołu, a także nadaje mu lekko brązowo-złocistego koloru. 
  • Czemu rosół z kaczki śmierdzi? Zazwyczaj winę za nieprzyjemny zapach naszego rosołu ponosi nieświeże mięso z kaczki – ma ono lekko szarawą barwę, jest lepkie i mało sprężyste. 
  • Przy zakupie mięsa z kaczki na rosół warto zwrócić uwagę, by nie było ono zbyt tłuste – w przeciwnym razie nasz rosół może być zbyt tłusty, co nie każdemu może przypaść do gustu. 
  • Rosół z kaczki doskonale nadaje się na obiad dla dziecka, w tym również dla niemowlaka. 
  • Rosół z kaczki ma bardzo długą, staropolską tradycję – niegdyś przygotowano go na bazie pieczonej kaczki, dzięki czemu był on jeszcze bardziej aromatyczny. 
  • Czym różni się rosół z kaczki do rosołu z kury? Jest on tłustszy i ma ciemniejszą barwę. 
  • Mięso kaczki z rosołu możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów – możemy go pokroić i przygotować potrawkę lub np. zmielić i wykorzystać jako farsz do pyz czy pierogów. 
  • Rosół z kaczki serwujemy bezpośrednio na głęboki talerzach lub w wazie. W obu przypadkach przyda się odpowiednia chochla - z drewnianą rączką, ze stali nierdzewnej lub bezpiecznego tworzywa.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak wybrać kaczkę na rosół? 


Kaczka niegdyś bardzo często gościła na naszych stołach, jednakże przez wiele lat o wiele chętniej sięgaliśmy po kurczaka czy indyka. Teraz jednak wraca ona do łask. Najczęściej w supermarkecie znajdziemy odmianę pekińską. Warto mieć jednak na uwadze, że charakteryzuje się ona stosunkowo wysoką zawartością tłuszczu, przez co niekoniecznie dobrze sprawdza się na rosół. Jeśli mamy w lodówce właśnie taką odmianę kaczki dobrze jest przed dodaniem jej do rosołu, lekko podpiec. 


Jak długo gotować rosół z kaczki? 


Jednym z sekretów wyrazistego smaku rosołu z kaczki jest jego czas gotowania – w naszym przepisie zalecamy gotować rosół co najmniej przez dwie godziny. Warto pamiętać, że przy gotowaniu rosołu kaczkę wkładamy do zimnej wody i w razie potrzeby podczas jego gotowania możemy ją stale uzupełniać. Jak rozpoznać czy mięso kaczki jest ugotowane? Możemy to sprawdzić za pomocą widelca – jeśli jest ono ugotowane, powinien on przechodzić przez mięso bez większych trudności.


Czy rosół z kaczki jest zdrowy? 


W naszym społeczeństwie panuje przekonanie, że nic tak nie stawia na nogi jak rosół, który ma właściwości rozgrzewające. Jednakże wiele osób zadaje sobie pytanie, czy faktycznie rosół z kaczki jest zdrowy? Odpowiedź na to pytanie nie może być inna niż twierdząca. Kaczka jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie. Niemniej jednak kaczka jest również tłustym ptakiem – dlatego rosół z kaczki należy przyrządzać okazjonalnie, a także wybierać do niego chude kawałki mięsa. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie rosołu na bazie mięsa z kurczaka i kaczki. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne