Karmelizowane kabaczki i patisony

Ocena:

4.52 (162)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Przepis na karmelizowaną mieszankę: patisony i kabaczki. Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2014

Składniki:

  • patison  500 g

  • kabaczek  1 szt.

  • parmezan  100 g

  • miód  60 g

  • olej  40 ml

  • czosnek  1 szt.

  • ocet balsamiczny  25 ml

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • rozmaryn  2 gałązki

Karmelizowane kabaczki i patisony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: kabaczek myjemy, przecinamy. Usuwamy pestki i kroimy na duże kawałki (większe kabaczki o grubej skórze obieramy). Patisony myjemy i kroimy na cząstki. 

  • Krok 2:

    Pieczenie: do miski wkładamy kawałki kabaczka i patisony razem z  obranym czosnkiem pokrojonym w duże plasterki. Wlewamy olej i dodajemy rozmaryn. Posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy przez 20–25 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż warzywa będą złociste.

  • Krok 3:

    Sos: miód mieszamy z octem. Polewamy nimi warzywa i wstawiamy jeszcze na 2–3 min do piekarnika.

  • Krok 4:

    Podanie: wyjmujemy karmelizowane kabaczki i patisony z piekarnika. Oprószamy je parmezanem.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne