Lulu Grimes

Ciasto na Halloween

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 15 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Ciasto na Halloween wygląda strasznie, ale zapewniamy, że nie ma się czego bać. Lukier zrobiony jest z cukru pudru i masła, a ślady pazurów znaczone są barwnikiem spożywczym, warstwy ciasta przekładamy dżemem truskawkowym. Halloween powoli zaczyna wchodzić też do polskiej kultury, uwielbiają je zwłaszcza dzieci, dlatego pojawia się coraz więcej propozycji potraw na słodko i słono. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Zdradzamy tajemnicę krwistego ciasta na Halloween.

Składniki:

  • olej z pestek winogron  100 ml

  • mleko  200 ml

  • jogurt  45 g

  • cukier muscovado  250 g

  • mąka pszenna  250 g

  • proszek do pieczenia  15 g

  • lukier plastyczny  1.25 kg

  • masło  440 g

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • jajka  2 szt.

  • kakao  50 g

  • cukier puder  600 g

  • barwnik spożywczy  1 szt.

Ciasto na halloween - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w przypadku trybu pieczenia góra-dół lub 160 stopni Celsjusza  z termoobiegiem.

  • Krok 2:

    Masa na ciasto: dwie blaszki o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Rozpuszczamy masło (140 g), następnie zdejmujemy je z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Do miski wlewamy zimne masło, olej, mleko, jogurt, dodajemy wanilię i jajka. Ubijamy na gładką masę. Do drugiej miski wsypujemy suche składniki z dużą szczyptą soli. Mokre składniki wlewamy do suchych i miksujemy do połączenia.

  • Krok 3:

    Pieczenie: ciasto rozlewamy po równo na 2 blaszki. Pieczemy przez 25-30 minut na tej samej półce piekarnika, aż wyrośnie, a wykałaczka wbita w środek wyjdzie czysta. Zostawiamy do ostygnięcia na 10 minut w piekarniku, a następnie przenosimy je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

  • Krok 4:

    Krem na ciasto: ubijamy cukier (600 g), masło (300 g) i kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego. W razie potrzeby dodajemy 2-3 łyżki wrzącej wody, żeby zmiękczyć mieszaninę, aż uzyskamy gładki, nadający się do rozsmarowania lukier.

  • Krok 5:

    Składanie warstw: w razie potrzeby ścinamy warstwę ciasta, by wyrównać jego powierzchnię. Następnie kroimy je na pół za pomocą dużego ząbkowanego noża. Jedną warstwę kładziemy na desce lub na talerzu, smarujemy cienką warstwą kremu maślanego, rozkładamy jedną trzecią dżemu. Przykrywamy warstwą ciasta i powtarzamy proces z kolejnymi warstwami, kończąc blatem ciasta. Używamy większości pozostałego kremu maślanego, żeby posmarować ciasto, zachowując jego niewielką ilość.

  • Krok 6:

    Wykończenie ciasta na Halloween:  powierzchnię obsypujemy cukrem pudrem. Pozostały lukier wałkujemy, aż będzie wystarczająco duży, by pokryć górę ciasta i boki. Podnosimy go ostrożnie i wygładzamy, żeby lepiej się przykleił. Używamy ostrego noża, żeby wyciąć nacięcia w lukrze, a następnie skrapiamy je odrobiną odłożonego kremu maślanego zmieszanego z odrobiną wody, żeby wyglądał jak krew.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,  https://www.bbcgoodfood.com/recipes/halloween-slash-cake

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne