Jane Hornby

Muffinki na walentynki

Ocena:

5 (1)

  • 30 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Muffininki na walentynki ozdobione cukrowymi różami to miły akcent spotkania we dwoje. Zaletą takich wypieków jest łatwość wykonania, poradzą sobie z nimi nawet osoby, które nie mają wybitnych cukierniczych zdolności. Jeśli do tego dodamy, że wystarczy zarezerwować 30 minut, to wychodzi nam idealna propozycja na romantyczny deser. Muffinki na walentynki nie tylko atrakcyjnie wyglądają, lecz także świetnie smakują.

Składniki:

  • jogurt naturalny  150 ml

  • jajka  3 szt.

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • cukier puder  215 g

  • mąka pszenna  140 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • mąka migdałowa  100 g

  • masło  215 g

  • biała czekolada  100 g

Muffinki na walentynki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Formę na muffiny z 12 otworami wykładamy papierowymi papilotkami (można wybrać takie z walentynkowym motywem). Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół lub z termoobiegiem do 170 stopni Celsjusza.

  • Krok 2:

    W misce mieszamy jogurt, jajka i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Wsypujemy suche składniki (w tym 175 g cukru pudru) i szczyptę soli do dużej miski i robimy w środku zagłębienie. Dodajemy mieszankę jogurtową i roztopione, przestudzone masło i szybko mieszamy szpatułką lub metalową łyżką. Gotowe ciasto na muffinki przekładamy łyżką do foremek (będą dość pełne). 

  • Krok 3:

    Muffinki na walentynki pieczemy przez 18-20 minut lub do momentu, aż będą złociste, wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Studzimy je przez kilka minut, a następnie przenosimy ciastka na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygły. Przechowywać w hermetycznym pojemniku do 3 dni lub zamrażamy je jak tylko wystygną.

  • Krok 4:

    Przechodzimy do zrobienia lukru z białej czekolady. W tym celu rozpuszczamy czekoladę w kuchence mikrofalowej ustawionej na maksymalną moc przez 1,5 minuty, mieszamy w połowie. Zostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy 140 g masła i 140 g cukru pudru w dużej misce, aż masa zrobi się kremowa. Dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Zostawiamy do ostygnięcia, przykrywamy i przekładamy do lodówki (można to zrobić nawet miesiąć przed pieczeniem muffinek na walentynki).

  • Krok 5:

    Do 48 godzin przed podaniem (lub dzień wcześniej, jeśli jest naprawdę gorąco) doprowadzamy lukier z białej czekolady do temperatury pokojowej. Smarujemy nim muffinki na walentynki. Na tym etapie umieszczamy wstążkę wokół ciastek, wiążąc lub przyklejając ją. Dodatkowo możemy je ozdobić różyczkami z masy cukrowej. Przechowujemy w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://bbcgoodfood.production.wcp.imdserve.com/recipes/romantic-rose-cupcakes

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne