Ewa Niepytalska

Kama – estońskie śniadanie

Ocena:

5 (1)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Kama to prażona mieszanka czterech rodzajów mąki, którą podaje się z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Można ją przywieźć z Estonii, Rosji, Finlandii i krajów zamieszkałych przez ludy turkijskie lub przyrządzić samodzielnie. To pożywny posiłek pełen białka i błonnika, który może przyjąć formę koktajlu lub zupy mlecznej. Kama, czyli estońskie śniadanie, spodoba się każdemu miłośnikowi owsianki.

Składniki:

  • mąka gryczana  10 g

  • mąka pszenna  10 g

  • mąka żytnia  10 g

  • mąka orkiszowa  10 g

  • jogurt naturalny  400 g

  • miód  30 g

Kama – estońskie śniadanie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mieszanka mączna: rozgrzewamy dużą patelnię i prażymy kolejno wszystkie rodzaje mąki. Kiedy się zarumienią i uwolnią aromat, przesypujemy je do wspólnej miski i studzimy. 

  • Krok 2:

    Kama: mieszankę mąk zalewamy jogurtem naturalnym i odstawiamy na 5 minut, żeby lekko napęczniała.    

  • Krok 3:

    Podanie: dosładzamy koktajl miodem wedle uznania i rozlewamy do szklanek. Tuż przed wypiciem ponownie mieszamy.   

Porady

  • Bardzo ważne jest, żeby nie przypalić mąki podczas prażenia, inaczej stanie się gorzka i niesmaczna.  
  • Klasyczna mieszanka, z której powstaje to estońskie śniadanie, składa się z mąki jęczmiennej, żytniej i owsianej (lub pszennej) oraz mąki z grochu. My jednak użyliśmy mąki gryczanej i orkiszowej, które łatwiej kupić w sklepach spożywczych. Można także wykorzystać zmielone ziarna ciecierzycy. Najlepiej, jeśli użyjemy mąki razowej, która nie tylko ma więcej wartości odżywczych, ale także jest bardziej wyrazista w smaku.  
  • Z historycznego punktu widzenia kama jest niepsującym się jedzeniem, które sprawdzało się podczas długich podróży w pionierskich warunkach. Mieszankę mąk można w mgnieniu oka zamienić w pożywną przekąskę poprzez dodanie masła lub napój, jeśli zalejemy ją mlekiem. W dzisiejszych czasach to ciągle dobry pomysł na śniadanie pełne błonnika. Bazę z uprażonych mąk można przechowywać przez długi czas w szafce kuchennej, w szczelnie zamkniętym pudełku lub słoiku.  
  • Kama na śniadanie to mączna mieszanka, którą często przywozi się jako pamiątkę z podróży po Estonii. Można ją jednak znaleźć także w Finlandii, gdzie nosi nazwę talkkuna, lub w krajach zamieszkałych przez ludy tureckie, w których określa ją słowo talqan.  
  • To proste, estońskie śniadanie możemy przyrządzić z mlekiem, jogurtem, kefirem, zsiadłym mlekiem lub maślanką. Zupa mleczna z prażonej mąki lub koktajl najlepiej smakują dosłodzone miodem, ale możemy też użyć syropu klonowego. Sprawdzi się również syrop z agawy.   
  • Proszek z różnych rodzajów ziaren, który można zalać mlekiem lub jogurtem i serwować w formie pożywnego koktajlu, to produkt wykorzystywany w wielu różnych kulturach. Na przykład, jeśli chcemy przyrządzić koreańskie misugaru latte, potrzebujemy mieszanki mąki jęczmiennej i ryżowej z ryżu białego i kleistego. Tybetańczycy natomiast prażą i mielą ziarna jęczmienia, żeby dodać je do maślanej herbaty.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne