Krem cytrynowy z mascarpone

Ocena:

4.53 (186)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Taki krem cytrynowy możemy potraktować jako dodatek do tortów, tart czy lodów. Włożony do miseczek wykonanych z połówek cytryny będzie pięknie prezentował się jako samodzielny deser. Warto wiedzieć, jak przygotować lemon curd. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017.

Składniki:

  • jogurt naturalny  350 g

  • mascarpone  250 g

  • cytryna  9 szt.

  • cukier puder  5 łyżek stołowych

  • biała czekolada  50 g

  • mięta  10 liści

Krem cytrynowy z mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jogurt wylewamy na sitko wyłożone tetrową ściereczką, zawieszamy na misce i wstawiamy na noc do lodówki. Rano będziemy mieli gęsty jogurtowy ser nazywany labneh oraz sporą ilość serwatki. Następnie przygotowujemy cytryny, które grają pierwsze skrzypce w przepisie na lemon curd. Cytryny wyparzamy. Z dwóch ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Pozostałe cytryny posłużą jako miseczki na krem cytrynowy.  Cytrusy należy przekroić na pół i wydrążyć. 

  • Krok 2:

    Ser labneh mieszamy z mascarpone, otartą skórką cytrynową oraz sokiem i cukrem do smaku, mocno schładzamy w lodówce. Krem cytrynowy nakładamy do wydrążonych połówek cytryn, polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy listkami mięty. Lemon curd najlepiej zjeść od razu, póki czekolada pozostaje płynna.

Porady

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić krem cytrynowy?

Zdecydowanie warto przygotować krem cytrynowy – przepis jest słodki! Nadaje się na samodzielny deser, choć można też wykorzystać go do cukierniczych popisów. Jak zrobić krem cytrynowy? Warto zacząć od odsączenia jogurtu naturalnego: należy oddzielić serek labneh od serwatki. Dopiero tak przygotowany serek można połączyć z pozostałymi składnikami. Cytrynowy curd powinien być bardzo dobrze zmrożony – wtedy będzie pysznie orzeźwiający. Polewa czekoladowa doda deserowi słodyczy.

Lemon curd - do czego?

Oto słodko-kwaśny lemon curd – przepis, który jest znany większości cukierników. Ten gęsty krem cytrynowy idealnie nadaje się do wypieków. Z jego dodatkiem powstanie piękna wegańska tarta z kremem cytrynowym oraz przepyszna rolada z lemon curd. Do czego jeszcze można go wykorzystać? Krem cytrynowy, szczególnie z przepisu powyżej, można jeść bez dodatków! Dzięki dodatkowi tłustego serka mascarpone i słodkiej białej czekolady zadowoli on niejednego łasucha.

Sprawdź też przepis podstawowy na lemon curd. Zdecydowanie się on kiedyś przyda!
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne