Nalewka z jarzębiny

Ocena:

4.38 (186)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Nalewka z jarzębiny, inaczej jarzębiak lub jarzębinówka, to iście jesienny trunek o wartościach leczniczych. Ma piękną, bursztynową barwę, a im dłużej dojrzewa w piwniczce, tym większe zdobywa walory smakowe. We wrześniu wszędzie dookoła nas dojrzewają owoce, które nie nadają się do jedzenia prosto z drzewa, za to są znakomitym surowcem na przetwory. Sprawdźcie, jak powstaje nieco już zapomniana nalewka z jarzębiny. Przepis nie jest skomplikowany, ale wymaga czasu.  

Składniki:

  • jarzębina  1 kg

  • cukier  500 g

  • spirytus  1 l

  • woda  1 l

Nalewka z jarzębiny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Owoce: oczyszczamy, przebieramy i wkładamy do zamrażarki na 48 godzin. Następnie sparzamy je wrzątkiem i osuszamy. Wkładamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem. Przykrywamy naczynie i odstawiamy je w ciepłe miejsce na co najmniej miesiąc. Czas mrożenia i maceracji jarzębiny nie został uwzględniony w klasyfikacji dania. 

  • Krok 2:

    Syrop: zagotowujemy wodę z cukrem. Mieszamy, żeby dobrze połączyć składniki. Wlewamy syrop do nalewu. Odstawiamy go na 5 tygodni (czas nieujęty w klasyfikacji dania). 

  • Krok 3:

    Filtracja: przepuszczamy alkohol przez gazę, tetrową ściereczkę lub filtry do kawy. Rozlewamy do butelek. Nalewka z jarzębiny powinna leżakować w spiżarni, aż dojrzeje. 

Porady

  • Z podanego przepisu otrzymamy około 6 butelek o pojemności 0,5 litra. Nalewka z jarzębiny na spirytusie powinna dojrzewać przez minimum 6 miesięcy, żeby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. 
  • Owoce jarzębiny najlepiej zbierać po pierwszych jesiennych przymrozkach. W przeciwnym razie należy je umieścić w zamrażarce na 48 godzin. Dzięki temu zniwelujemy ich gorzki i cierpki smak. Inną metodą jest powolne suszenie ich w piekarniku nastawionym na 40°C.   
  • Warto dodać do nalewki jarzębinowej liście wiśni lub czarnej porzeczki, żeby wzbogacić jej aromat. Do syropu cukrowego polecamy dolać sok z cytryny, który podkreśli słodko-kwaśny smak trunku
  • Ilość cukru w przepisie powinniśmy dostosować do własnych preferencji. Możemy dosypać go nieco więcej, jeśli lubimy słodkie, esencjonalne likiery. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie miodu. Dzięki niemu nalewka z jarzębiny zyska głęboki, lekko kwiatowy aromat. 
  • Miłośnikom tradycyjnych jesiennych trunków przygotowanych w zaciszu własnej piwniczki polecamy także nalewkę z gruszek.   
  • Żeby jarzębinówka miała piękny, klarowny, bursztynowy kolor, należy ją dokładnie przefiltrować. Osad może zbierać się jeszcze na etapie dojrzewania trunku. Zlewajmy nalewkę do czystych butelek w zależności od potrzeby. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Nalewka z jarzębiny – właściwości 

Jarzębiak powstaje z owoców drzewa, które rośnie w lasach, parkach, a nawet przy drogach i chodnikach. Co prawda jest sadzone głównie w celach ozdobnych, ale nie da się nie zapomnieć o jego niezwykłych darach, które kiedyś powszechnie wykorzystywało się w kuchni. Surowa jarzębina jest gorzka i nie nadaje się do jedzenia, za to świetnie sprawdza się jako składnik różnych przetworów. Poza tym, że owoce jesienią cieszą oko swoim pięknym czerwono-krwistym kolorem, to posiadają wiele wartości leczniczych, m.in.: 

  • poprawiają pracę jelit,  
  • regulują pracę nerek (dzięki czemu są pomocne w leczeniu kamicy nerkowej), 
  • zawierają witaminy z grupy B, C, K, P i E, 
  • sprawdzają się przy dolegliwościach trawiennych (ponieważ zawierają sorbitol i kwasy organiczne, które działają przeczyszczająco).  

Jarzębinówka – dodatki  

Aromat i smak, jaki wydobywa się z owoców, które codziennie mijamy na ulicach jesienią, to coś pięknego. Odpowiednio przygotowana nalewka z jarzębiny cudownie rozgrzewa i potrafi uprzyjemnić niejeden wieczór. Nie ma na nią jednego, najlepszego sposobu. Wszystko zależy od tego, czy lubimy mocniejsze trunki czy raczej delikatne. Bardzo słodkie, a może wytrawne? Opcji jest naprawdę mnóstwo i należy podjąć co najmniej kilka prób, żeby uzyskać trunek domowej roboty i idealnym smaku. Kiedy opanujemy już podstawową recepturę, możemy wzbogacić nalewkę za pomocą różnych dodatków, takich jak: 

  • suszone śliwki – kieliszek alkoholu z takim dodatkiem przyda się po obfitym posiłku. Z pewnością pozytywnie wpłynie na trawienie. Można go też serwować jako aperitif lub wkładkę do rozgrzewającej herbaty. Warto eksperymentować i dorzucać do nalewki także inne suszone owoce, na przykład daktyle i rodzynki.  
  • brandy – ciekawy pomysł na urozmaicenie tradycyjnej nalewki. Zyska nowe nuty smakowe. W zależności od marki wyczuwalny może być aromat owocowy, orzechowy lub kawowy. 
  • przyprawy korzenne – szczególnie dobrze sprawdzą się cynamon, goździki i wanilia, zwłaszcza kiedy wzbogaciliśmy już jarzębiak o suszone śliwki. Taki trunek warto sączyć w świąteczne wieczory. 

Co można zrobić z owoców jarzębiny?   

Nalewka z jarzębiny dziś już trochę zapomniana, kiedyś była bardzo popularny trunkiem w wielu domach. Jej wielką zaletą jest przepiękna bursztynowa barwa. Podana w odpowiednich ozdobnych kieliszkach do likieru na nóżce robi niesamowite wrażenie. Miłośnicy tradycyjnych przetworów dobrze wiedzą, że nie jest to jedyna metoda na wykorzystanie tych owoców. W zaciszu domowej kuchni można przygotować także: 

  • konfiturę z jarzębiny – ma specyficzny, lekko cierpki smak. Świetnie smakuje jako wypełnienie pączka lub drożdżówki, ale można ją też podawać do pieczonych mięs. Pomarańczowe owoce proponujemy też przesmażyć z dodatkiem jesiennych odmian jabłek. 
  • sok lub syrop z jarzębiny – warto przygotować go więcej i przelać do butelek lub słoiczków na zimę. Herbata owocowa z tym dodatkiem świetnie rozgrzewa i wybitnie smakuje. 
  • domowe wino z owoców jarzębiny – podobnie jak nalewka jest dosyć pracochłonnym przedsięwzięciem, ale efekt jest tego warty. Posmakuje miłośnikom trunków z lekką goryczką.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne